Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пети сме по износ на хора в Европа! Вижте как вербуват съвременните роби

Пети сме по износ на хора в Европа! Вижте как вербуват съвременните роби

„В романтичната връзка даден трафикант проучва профилът на жертвата в социалните мрежи и започва да я ухажва и след това й предлага да заминат в чужбина за по-добър живот заедно. За съжаление кошмарът започва точно тогава – жертвата е заключена в апартамент, личната й карта е отнета и започва експоатацията“.

Фалшиви обещания за работа в чужбина е най-разпространеният метод за набиране на жертви на трафик на хора. Извеждане в чужбина с цел експлоатация често се случва и след романтична връзка с така наречения лавър бой.  Това може да се случи на всеки, трафикантите не рядко са от близкото ни обкръжение и са много добри психолози, коментира пред БНР-Бургас Моника Николова от сдружение А21.

„Много често предложенията за работа се намират в групи в социалните мрежи, или от близки, приятели на жертвите, които предлагат работа с високи заплати или работодател, който те познават. После, че оказва, че жертвата не само че не получава възнаграждението, но е и в дълг. Често се работи много часове, а квартирите, където се настаняват са с много лоши условия“.

Според доклада на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора за 2022 година този водещ метод за набиране, използван от трафикантите се наблюдава в 43% от случаите.

Веднага след него, с 28 на сто от случаите се нарежда методът "лавър бой” или “любовник" - схема, включваща набелязване и манипулиране на жертвата във фалшива романтична връзка, с цел да бъде експлоатирана.

„В романтичната връзка даден трафикант проучва профилът на жертвата в социалните мрежи и започва да я ухажва и след това й предлага да заминат в чужбина за по-добър живот заедно. За съжаление кошмарът започва точно тогава – жертвата е заключена в апартамент, личната й карта е отнета и започва експоатацията“.

Ето няколко ситуации, които предизвикват безпокойство и си струва да поискате съвет от професионалистите, които се занимават с превенция на трафика на хора:

●  Когато на вас или на ваш близък е предложена възможност за работа, която изглежда твърде добра, за да е истина.
●  Когато бъдещият работодател отказва да даде на работниците подписан договор или иска от тях да подпишат договор на език, който не разбират.
●  Когато бъдещият работодател събира такси от потенциалния работник за "възможността" да работи на определено работно място.
●  Когато някой ваш близък развива силна връзка, с някого, когото познава единствено от социалните медии.
●  Когато вие, ваш приятел или съученик живее с родител или настойник, който  проявява признаци на насилие или злоупотреба.
●  Когато приятел, член на семейството, колега или съученик бива обсипван с подаръци, пари или по друг начин е въвлечен в бързо развиваща се и асиметрична (напр. голяма разлика във възрастта или финансовото състояние) романтична връзка.
●  Когато някой ваш близък често бяга от вкъщи и отсяда при някой, който не е негов родител или настойник.Много важно е знаем индикаторите, че нещо нередно се случва, както и профила на хората, които може да ни вербуват, посочват от сдружение А21. 

При съмнение може да се обадите безплатно на Горещата линия за борба с трафика на хора 0800 20 100, която  работи денонощно. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега