Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Премиерът Янев: Правим всичко възможно да избегнем локдаун

Премиерът Янев: Правим всичко възможно да избегнем локдаун

"Надявам се след няколко седмици да се върнем към старата ситуация, при която не се налага зелен сертификат"

Служебният министър-председателят Стефан Янев бе гост на инициативата „Властта говори! Открито“, излъчвана на страницата на Министерски съвет във „Фейсбук“. Над час той отговаря на въпроси, свързани с ежедневието на гражданите. Янев е категоричен, че в момента държавата прави всички по силите си, за да избегне пълен локдаун, който той определи като „крайна мярка“. Той добави, че се надява до няколко седмици ситуацията да се подобри и зеленият сертификат да бъде премахнат.

„Хората са загрижени с основание. Въпросите за здравето на всеки един отделен човек и състоянието на здравеопазването са от особена важност. Усилията са ни в тази посока – да пазим живота и здравето чрез повишаване на капацитета на здравната система. Поради повишеното ниво на заболяемост, всички се интересуват какво се случва и какви са мерките, които се вземат. Всички усилия, които предприемаме, са да не се стигне до локдаун. Това е крайна мярка, която искаме да избегнем целенасочено. В тази посока работим още от началото на първия служебен кабинет, когато беше преработена цялата методика с отговор на COVID-19, беше подготвен цял пакет от инстументариум. Мерките бяха щадящи, за да може икономиката и бизнесът да работят и хората да водят относително нормален начин на живот в условията на такова заболяване. Тези мерки ги постигнахме и в момента се налагат нови мерки“, коментира Янев.

„Първите данни, които имаме, са, че пикът на заболяемостта може би е в процес на овладяване и постигане на някакво плато. Надявам се това да се потвърди. След последните мерки имаме много по-голяма база от хора, които се тестват - около 50 - 60 000. Така добиваме представа за това как се развива разпространението на болестта и да се вземат адекватни мерки“, допълни той.

Премиерът е категоричен, че здравните власти никога не са задължавали хора за ваксинация. „Никога не е стоял въпросът за задължителна ваксинация за когото и да било - нито за държавните служители, нито за учители. Ако някой работодател си е позволил да поставя условие за задължителна ваксинация на свои служители, това не влиза в никакви норми на държавата. Другата седмица ще имаме данни за ваксинираните служители в министерствата и администрацията на Министерски съвет. Около 40% от учителите са ваксинирани. Не мисля, че е създадена някаква система на натиск или принуда. Въпрос на избор на всеки от нас е ваксинацията. Някои приемат зеления сертификат като форма на принуда. Тези мерки са с временен характер. Независимо, че тестовете са безплатни, вземането на пробата е платено. Не е принуда - ваксината и тестовете са безплатни. Ние също трябва да сме съпричастни, защото става дума за нашето здраве и здравето на околните. Ако допуснем влошаване на пандемията, това означава влошаване на нашия начин на живот с много повече неудобства, отколкото имаме в момента. Достатъчно информация имаме за всички мерки, които се прилагат. В същото време сякаш свикваме с тези неща и забравяме да ги спазваме. Част от усилията са да се спазват тези мерки, а не да се измислят нови. Надявам се след няколко седмици да се върнем към старата ситуация, при която не се налага зелен сертификат“, каза още Янев.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега