Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проблемите на Странджа обединиха общинска, държавна власт и бизнес

Проблемите на Странджа обединиха общинска, държавна власт и бизнес

Представители на изпълнителната власт на местно и национално ниво, работодателски организации и бизнес обсъдиха актуални теми на кръгла маса „Инвестиции за устойчивото развитие на Странджа“, проведена под патронажа на областния управител Вълчо Чолаков. Агрообразованието, инвестициите в растениевъдството и животновъдството в Странджа, както и съществуващата законова уредба, станаха повод на разширени дискусии.

Представители на изпълнителната власт на местно инационално ниво, работодателски организации и бизнес обсъдиха актуални теми накръгла маса „Инвестиции за устойчивото развитие на Странджа“, проведена подпатронажа на областния управител Вълчо Чолаков. Агрообразованието, инвестициитев растениевъдството и животновъдството в Странджа, както и съществуващатазаконова уредба, станаха повод на разширени дискусии.

Участниците във форума очертаха най-наболелитепроблеми на региона, предимно свързани с обезлюдяването на населени места,застаряващото население, липса на образователни програми, които да развиватзнания и компетентности в сферата на растениевъдството и животновъдството,липсата на чуждестранни инвеститори и достатъчно европейски програми. За да се съживи и развие Странджанският район инай-вече структуроопределящите отрасли – земеделие, туризъм и горскостопанство, участниците във форума се обединиха около редица конкретнипредложения.

Според тях трябва да се създадат условия, за да се привлекатбългарски и чужди инвеститори, които да изграждат големи, модерни и печеливши ферми.Акцентира се върху необходимостта от нормативни промени и въвеждането на новаформа за кредитиране на предприемачите в селското стопанство. Не на последномясто участниците в кръглата маса заявиха, че е от основна важност среднотопрофесионално образование да бъде според потребностите на бизнеса. Това бимогло да се случи с въвеждането на нови образователни подходи, които дапревърнат тези специалности в желани и търсени.

„Развитието на Странджа е сред поетитеангажименти от страна на правителството. Възстановяването на стопанскитедейности в този регион обаче няма как да започне без изграждането наинфраструктурата. За щастие пътят Бургас- Малко Търново, който е важен и запътуващите до Турция е факт. Ще продължи да се работи по съпътстващатаинфраструктура. Безспорно на Странджа трябва да бъде обърнато специалновнимание, като се сложи акцент на демографските проблеми и съживяването наикономиката. Посоката безспорно е в насърчаването на биологичното земеделие,алтернативните форми на туризъм, социални дейности и не на последно мястоизползване потенциала на културното наследство“ – коментира зам.областниятуправител Севдалина Турманова.

Присъстващите на форума заявиха ангажираност, чеще продължат да работят в посока решаване на проблеми и постигане на видимирезултати, за да може Странджанският край да се възроди и превърне впритегателно място за бизнес в сферите на туризма, земеделието и горскотостопанство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега