Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Станишев: Електронното гласуване е противоконституционно!

Станишев: Електронното гласуване е противоконституционно!

„Съществува решение на Конституционния съд, според което електронното гласуване е противоконституционно, тъй като нарушава тайната на вота“, коментира пред журналисти председателят на парламентарната група на Коалиция за България – Сергей Станишев. Той припомни още, че първото задължение на държавния глава е да защитава Конституцията на страната. Изявлението на екс премиера е в отговор на внесени от президента предложения, сред които и въвеждането на електронно гласуване.

„Съществува решение на Конституционния съд, според коетоелектронното гласуване е противоконституционно, тъй като нарушава тайната навота“, коментира пред журналисти председателят на парламентарната група наКоалиция за България – Сергей Станишев. Той припомни още, че първото задължениена държавния глава е да защитава Конституцията на страната. Изявлението на експремиера е в отговор на внесени от президента предложения, сред които ивъвеждането на електронно гласуване.

Президентът на България Росен Плевнелиев внесепредложение в НС да се проведе референдум, който да позволи на обществото дареши кои промени да влязат в новия Изборен кодекс. В рамките на допитването,българите трябвало да отговорят на следните три въпроса:

1.Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представителида се избират мажоритарно?

2.Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължителногласуване на изборите и националните референдуми?

3.Въпрос: Подкрепяте ли да може да се гласува идистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?Темите за задължителното и дистанционното гласуванепрдизвикаха раздор в политическите среди на България.

По първия въпрос,Станишев изказа прогноза, че това ще „узакони купуването и продаването нагласове“ у нас. В коментара си по повод дистанционното гласуване по електроненпът, лидерът на КБ посочи, че система за електронно гласуване функционира вИсландия, която е с 350 000 население и Естония, с 1,5 млн. души, но с многодобре разгърнато електронно правителство, градено в продължение на години.Такова у нас липсвало и можело да доведе както до измами, така и до злоупотребас анонимността на вота.

В отворено писмо до медиите, РЗС пък подкрепи президентаПлевнелиев и предложения от него референдум. „РЗС счита, че това е една добравъзможност, чрез която да се направи първата стъпка в посока премахване наолигархичната демокрация и  превръщанетона България в модерна европейска държава“, се казва в официалната позиция напартията.

Припомняме ви, че идеята за въвеждане на задължителнотогласуване води началото си от НДСВ. Лидерът Антония Първанова продължава да стои задвъвеждането на тази практика.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега