Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Телефонни измамници търсят "шарани" във Facebook

Телефонни измамници търсят "шарани" във Facebook

Телефонни измамници търсят новите си жертви във Facebook, за това сигнализира читателка на „PoligrafF.net“. По думите на К.Г. преди месец е участвала в игра в социалната мрежа, организирана от голяма верига магазини за черна и бяла техника. За да се регистрира за участие в играта, жената е предоставила своите имена, телефонен номер и други лични данни. Вчера получила чудесната новина, че е спечелила голямата награда - плазмен телевизор.

Телефонниизмамници търсят новите си жертви във Facebook,за това сигнализира читателка на „PoligrafF.net“. По думите на К.Г. преди месец е участвалав игра в социалната мрежа, организирана от голяма верига магазини за черна и бялатехника. За да се регистрира за участие в играта, жената е предоставила своите имена,телефонен номер и други лични данни. Вчера получила чудесната новина, че еспечелила голямата награда - плазмен телевизор.

„Страшно много се зарадвах, не можах да повярвам… Започнахда се интересувам как ще получа наградата си и когато казаха, че трябва даплатя куриерската услуга като продиктувам кодове на два ваучера по 20 лева, осъзнахче става дума за измама“, сподели бургазлийката пред наш репортер.

По думите на К.Г. измамниците не са били много предпазливи,тъй като ѝ се обадили от редовен телефонен номер, а не от скрит. Тя обаче сечуди откъде знаят в коя игра във Facebook е участвала и за каква награда.  К.Г. е решена да сигнализира в полицията, зада предпази други по-наивни хора, които могат да се хванат на въдицата нателефонните измамници.В тази връзка Ви припомняме още веднъж най-популярните схеми за осъществяване на измами:

„СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ”

На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, оставявпечатление че е на Ваш близък или роднина. След това мъж се представя за лекари Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, закоято е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последватусложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар непрекъснато говори, не Ви оставяда задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следвабърза уговорка да предадете на трето лица (напр. санитар) парите, с коиторазполагате. На мястото на срещата идва човек, който заявява, че е изпратендоктора или се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Виприготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с„лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите. 

КАК ДА РЕАГИРАТЕ 

Веднага позвънете на тел. 112. Свържете се с близки, роднини, съседи. Не се съгласявайте дадавате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес)или банкови сметки. 

“ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ” 

На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък(син, внук, племенник) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа,при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер, за дасе свържете с  “полицай”, “следовател”или “адвокат”, който потвърждава, че Вашият роднина е задържан. Обещава да“уреди освобождаването му” ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви дане се обаждате на никого, “за да не развалите работата”. Определя Ви среща запредаване на сумата. Възможно е и да поиска да закупите ваучери за мобилнителефони и да им издиктувате кодовете, за да се свърже и „за да се разбере спрокурора или съдията”. 

КАК ДА РЕАГИРАТЕ 

Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), за дапроверите дали има такава катастрофа и дали Вашият роднина наистина е задържан. Свържете се с близките си. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка –гаранциите се заплащат по банков път.  

ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛАИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА 

На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който сепредставя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелилиголяма парична награда (няколко хиляди лева) или че сте определен за участие втомбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известнивериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябвада закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и даиздиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията.

Обещанитенагради са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: сваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълновафурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялнамашина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получаватедостъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни –плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър ит.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране,контактите с Вас се прекратяват. 

Ако сте служител на фирма, извършваща продажба на електронниваучери за зареждане на СИМ-карти на мобилни оператори, и с Вас се свърже лице,преставящо се за служител на някой от мобилните оператори, което Ви обяснява,че поради възникнал проблем е необходимо да му бъдат продиктувани баркодоветена наличните в магазина ваучери, имайте предвид, че се касае за поредния случайна модифицирана схема на телефонна измама. Преди да предприемете някаквидействия се свържете с представител на мобилния оператор, предоставен Ви законтакт. 

КАК ДА РЕАГИРАТЕ 

Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри идоговорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете заактивирането им на лица, които не познавате лично, независимо за какви сепредставят. В случай обаче, че се включите в някаква форма на игра,следва да имате предвид, че с диктуването на кодове за активиране на ваучерняма да си осигурите обещаната или очакваната печалба, а ще бъдете пореднатажертва на телефонните измамници. Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажетелюбезно и когато сте на безопасно разстояние, позвънете на тел.112. 

„БАЕНЕ ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА МАГИЯ” 

Извършват се от жени, обикновено възрастна и млада, коитообикалят по домовете под предлог, че търсят да купят стари дрехи, вещи илихранителни продукти. В хода на разговора казват, че на собственика на жилищетоили на негов роднина е направена магия и те могат да я развалят. За да се развали магията, обикновено искат да им сепредостави сума пари или златни накити, на които да баят. В процеса на“разваляне на магията” завиват парите или златните накити в кърпа (запо-убедително, заедно с техни лични пари или злато) и казват, че кърпата нетрябва да се отвързва продължително време – от 2 часа до едно денонощие. Притова с ловкост заменят кърпата със златото с друга, подобна, в която обикновеноима завити изрезки от вестници, пакетчета носни кърпи, метални гайки или други.Заявяват, че след определеното време ще дойдат да приберат личното си злато ипари и си тръгват. 

“ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ” и “РЕМОНТ НА ЖИЛИЩЕ ПОПРОГРАМА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ” 

Тези престъпления започват като измами и се довършват катокражби. Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора,въвеждат ги в заблуждение, че са социални работници или общински служители,които могат да съдействат за увеличаване на пенсията или извършване на ремонтна жилището по европейска програма. По време на разговора искат от потърпевшияда плати малка сума пари за изготвяне на документите или да покаже известнасума пари – между 1000 и 2000 лв. за участие в ремонта. След като видят мястото, откъдето възрастният човек вземапарите, единият от измамниците отвлича вниманието му (обикновено иска да пиевода или да използва тоалетната), а през това време другият извършва кражба. 

“НАЕМАНЕ НА КВАРТИРА” 

Тези престъпления започват като измами и се довършват катокражби. Измамникът, обикновено един, се свърза с възрастни хора,публикували обяви, че дават квартира под наем. Посещава адреса и извършва огледна квартирата в присъствието на собственика. Заявява, че квартирата му ехаресала и ще я наеме, както и че трябва да отиде да си вземе багажа оттаксито, което го чака пред входа.  Показва банкнота от100 лв. на собственика и го моли да му развали пари, защото няма дребни, за даплати на таксиметровия шофьор. След като види мястото, на което възрастният човек държипарите си, отвлича вниманието му като иска да пие вода или да използватоалетната, а през това време извършва кражба.  

“ЗАЕМ НА ПОЗНАТ” 

На улицата Ви спира усмихнат младеж, който Ви изглеждапознат. Успява да Ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед. След приятенразговор Ви споделя, че не му достига неголяма сума (около 50 лв.), за дадоплати някакво задължение (например ремонт на автомобил). Моли да му услужите,а той после ще Ви закара до вкъщи и ще Ви върне парите. Посочва колата си, предкоято трябва да изчакате, докато той се разплати. Взема парите и не се връща. 

КАК ДА РЕАГИРАТЕ 

Не давайте пари назаем, без документ и свидетели или безпоне да сте записали данните от документа за самоличност на „познатия”. Ако въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама поописаните схеми, незабавно се обадете на тел. 112 – избира се безплатно отвсички телефони.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега