Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Убиецът на наркодилъра от Поморие остава под домашен арест

Убиецът на наркодилъра от Поморие остава под домашен арест

Бургаският апелативен съд уважи жалбата на Димитър Димитров срещу определение на Окръжен съд Бургас, с което е отхвърлено искане за изменение на наложена мярка за неотклонение задържане под стража и я измени в домашен арест.

Бургаскиятапелативен съд уважи жалбата на Димитър Димитров срещу определение на Окръженсъд Бургас, с което е отхвърлено искане за изменение на наложена мярка занеотклонение задържане под стража и я измени в домашен арест.           

Димитрове обвиняем по досъдебно производство за умишлено убийство. На 15.11.2015 г.около 19:40 часа в гр. Поморие на бул. „Яворов“ пред ресторант „Омар“ Димитровумъртвил 33-годишен мъж по начин, опасен за живота на мнозина – чрезпроизвеждане на изстрели с огнестрелно оръжие.В жалба пред въззивниясъд Димитров моли да бъде изменена мярката за неотклонение и отмененоопределението на Бургаския окръжен съд, с което е указано обвиняемият незабавнода бъде приведен в Специализираната болница за активно лечение на лишените отсвобода /СБАЛЛС/ при Затвора гр. София за провеждането на наблюдение и лечение.

Основният аргумент на Димитров е влошеното му здравословно състояние иограничаване на контактите му с други лица предвид слабата имунна система наорганизма му. Защитата на обвиняемия счита, че тази изолация би била постигнатаединствено в домашни условия и по тази причина настоява за изменение на мяркатаза неотклонение от задържане под стража в домашен арест.

Адвокатът на обвиняемияпосочи, че в специализирата болница, където е бил настанен неговият подзащитен,няма специализирано отделение и специалисти. Болницата не може да го лекува, вареста също не могат да му осигурят лечение и необходимия хранителен режим. От2005 год. той е с трансплантиран бъбрек, което налага специален режим наподдържащо лечение, наблюдение и приемане на медикаменти.           

Представителятна държавното обвинение посочи обжалваното определение на първоинстанционниясъд за правилно, а жалбата на обвиняемия за неоснователна. Според прокурора наложенатамярка за неотклонение задържане под стража е законна и счита, че не трябва дасе изменя в по-лека, а лечението на обвиняемия може да се извърши извънопределеното заведение за активно лечение на лишените от свобода, в другоспециализирано.            

Принаправената проверка Апелативен съд Бургас констатира, че събраните по делотодоказателства водят до обосновано предположение за авторството на обвиняемия задеянието, за което е привлечен да отговаря. То е тежко умишлено престъпление.Предвиденото за него наказание е от петнадесет до двадесет години лишаване отсвобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.            

Бургаскиятапелативен съд прие като доказателство по делото Становище от 03.10.2015 год.на ЛКК при СБАЛЛС – гр. София относно здравословното състояние на обвиняемия. Взаключението лекарската комисия сочи, че медицинското заведение не разполагасъс специалист нефролог, както и с отделение за диализа. При влошаване насъстоянието, Димитров се нуждае от преглед и евентуална хоспитализация вспециализирано нефрологично отделение по местопребиваване.            

Въззивниятсъд прие, че е отпаднала предпоставката обвиняемият да се укрие или извършипрестъпление. От доказателствата по делото е установено, че той е осъждан заизвършено престъпление през 2008 год. за хулиганство и тежка телесна повреда,но е реабилитирен по право и от тогава няма регистрирани криминални прояви.Неговото влошено здравословно състояние налага провеждане на хигиено-диетиченрежим и поддържаща медикаментозна терапия, която в условията на ареста не можеда се проведе ефективно.

Освен това е доказано влошаване на здравословното мусъстояние в ареста при изпълнение на взетата спрямо него мярка за неотклонениезадържане под стража. С оглед на стабилизиране на здравето на Димитров, същиятследва да бъде оставен в домашни условия да продължи своето лечение.За да гарантира бъдещето правомерноповедение на Димитров пред органите на досъдебното и съдебно производство,Бургаският апелативен съд счете, че за целта мярка за неотклонение домашенарест е най-подходяща и ще обезпечи участието на обвиняемия в продължаващитепроцесуално-следствени действия.            

Въззивниятсъд намери, че по-нататъшното прилагане спрямо обвиняемия на най-тежката мярказа процесуална принуда е необосновано с оглед неговото влошено здравословносъстояние, което се обостря в условията на арест. Определениетона Апелативен съд Бургас не подлежи на обжалване и протест.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега