Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започва зимното броене на птиците

Започва зимното броене на птиците

От утре започва 38-ото по ред преброяване на зимуващите у нас птици. Инициативата на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) ще продължи три дни и ще обхване повече от 200 територии, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие и всички водоеми във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.

От утре започва 38-отопо ред преброяване на зимуващите у нас птици. Инициативата на Българскодружество за защита на птиците (БДЗП) ще продължи три дни и ще обхване повече от 200 територии,включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие и всички водоеми във вътрешносттана страната, където зимуват водолюбивите птици. Участниците ще проследятброя, вида и разпространението на птиците. Екипи от представители на БДЗП, Регионална инспекция пооколната среда и водите–Бургас (РИОСВ), Българска орнитологична централа иФедерация „Зелени Балкани” ще се включат в среднозимното преброяване в регионана гр. Бургас.

Край Бургас и по цялото Южно Черноморие зимуват редицаводолюбиви птици, сред които патици, гъски, корморани и пеликани.

В първия денот преброяването, екипите ще проверят дали се е променил броят на зимуващитептици в по-големите водни басейни в региона - язовирите Церковски, Траяново и вняколко микроязовира. На следващияден ще се проведе наблюдение на териториите на езерата Вая, Атанасовско иводоемите от комплекса Мандра-Пода. В неделя пък „ще се броят пилците“ поЧерноморското крайбрежие от курорта Свети Влас до село Резово.

В Бургас  зимуват най-големи числености на къдроглавияпеликан, който е застрашен от изчезване в света, както и малкия корморан. През 2013 година, бургаските езера са приютили 165 000големи белочели гъски и 1 500 от световно застрашената червеногуша гъска.

През следващите три дни ще се установи има ли промяна в числеността и вида наптиците, които избират да зимуват в Бургас, региона и страната.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега