Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вирусолог: Грипът е заболяване на цялото тяло

Вирусолог: Грипът е заболяване на цялото тяло

Вирусът, който циркулира, удря внезапно и започва с висока температура още първата вечер.

"Грипът е заболяване на цялото тяло. По тази причина редом с пораженията в белите дробове се появяват поражения и в много други органи", коментира вирусологът акад. Ангел Гълъбов в интервю за в-к "Труд". Специалистът обяснява това явление с т.нар. "оксидативен стрес" - разпространяването на вируса в други части на организма, независимо от инфекцията на белите дробове и дихателните пътища.

"Първо грипните вируси се размножават в белите дробове – в носните ходове, бронхите, бронхиолите и самите дробове. При взаимодействието с имунната система, локализирана в тази област, в поразените от вируса клетки се отделят вещества, които преминават в кръвта и поразяват мембраните на малките кръвоносни съдове", пояснява акад. Гълъбов.

Така, грипният вирус може да порази сърдечно-съдовата система, мозъка, средното ухо и/или някои жлези с вътрешна секреция. Именно това свойство на този вид заразни заболявания ги прави най-опасни за хората, особено за тези с хронични проблеми.

"Картината на развитието на заболяването у човека при грип върви в две паралелни направления, които са следствие едно от друго. Едното е вирусното размножаване, което става в белите дробове, а другото – оксидативният стрес. Грипът е много по-сериозно заболяване, което започва внезапно и в началото има прояви на оксидативен стрес – вирусът вече се е разпространил, но все още няма поражения на дробовете. След ден-два започва суха кашлица и може да се стигне до бронхопневмония като усложнение", допълва специалистът.

Той посочи, че тази година няма нищо особено в грипната вълна. В почти всички случаи става дума за вариант на вируса AH3N2 - "Хонконг". И той, като всички грипни вируси, не се влияе от антибиотици. Лечението, в повечето случаи, се осъществява с противогрипни препарати. Единствено при усложнения се назначава различна терапия.

"Вирусът, който циркулира, удря внезапно и започва с висока температура още първата вечер. Протича с болки в мускулите, главоболие, болки в очните ябълки и чак на втория-третия ден се развива суха кашлица", посочва още акад. Гълъбов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега