Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бедствието в Бургас - има ли "виновни"?

Бедствието в Бургас - има ли "виновни"?

Паралелно с продължаващите възстановителни дейности в Бургаско, неизбежно започна и диренето на "виновни" за нанесените щети и загубените животи.

След поройните дъждове тази седмица, паралелно с продължаващите възстановителни дейности в Бургаско, неизбежно започна и диренето на "виновни" за нанесените щети и загубените животи. И докато регионът се опитва да се справи с последиците от наводненията, в медийното пространство прехвърчат остри реплики.

На брифинг в четвъртък бургаските депутати от групата на БСП отправиха питане към Община Бургас "Защо системата за ранно оповестяване, изградена за превенция от наводнения, не предотврати трагедията?" Народният представител Николай Тишев отбеляза, че в нея са инвестирани 1 млн. лева, но въпреки това щети са нанесени в Равнец, Долно и Горно Езерово, манастира край Меден рудник и др.

Общината не закъсня с отговор и в официалното становище на администрацията остро бе подчертано, че системата за постоянен мониторинг на реките "не само работи, но и благодарение на нея бяха предотвратени по-сериозни последици от наводнението в община Бургас". Местната власт посочи още, че поройният дъжд е завалял в 23:30 часа, а до 2:00 сутринта институциите вече са били на място в най-засегнатите райони.

"Именно системата за наблюдение е една от причините в община Бургас да няма смъртен случай, причинен от наводнението, но тя не може да прогнозира какви води ще дойдат от съседни общини и чужди водоеми", посочиха още от Общината и обвиниха депутатите в това, че не са били достатъчно добре запознати нито със системата, нито с хронологията на събитията в района.

Междувременно, искри прехвърчаха и между председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и НИМХ към БАН. Народният представител коментира, че синоптиците са подали жълт код вместо червен и така властите не са успели да реагират навреме на бедствието, при което загинаха трима души.

В ефира на Нова телевизия тази сутрин директорът на Националния институт по метеорология към БАН Христо Брънзов контрира депутата, че синоптиците са предупредили за наводненията в Бургаско. "Прогнозата, която сме дали в 20 часа на 23-ти октомври, е с оранжев код. А наводненията бяха на 24-ти срещу 25-и. Така че още на 23-ти октомври ние сме предупредили.  А сутринта на 25 октомври сме дали червен код за Бургаско. А наводнението беше вечерта", поясни Брънзов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега