"Гражданска отговорност" може да достигне до 1000 лева

Автор: "PoligrafF", от 05.11.2018 0
Причината са обезщетенията при смърт.

Задължителната застраховка “Гражданска отговорност” може да се повиши трикратно и да достигне до 1000 лева. За това алармират застрахователи, във връзка с решението на Върховния касационен съд от юли, с което се разширява кръгът на хората, които имат това право да търсят компенсации. То налага промени в Кодекса на застраховането, според които съпруг или партньор на загинало лице може да получи до 20 000 лева, а брат или сестра - до 15 000 лева.

Размерът на допълнителните обезщетения, които трябва да се изплатят само за покриване на претенции по минали събития на новите правоимащи да е между 800 милиона и 1,3 милиарда лева, ако се запази сегашния размер на присъжданите обезщетения. Тази ситуация оказва огромен натиск върху застрахователната индустрия. Подобни средства могат да бъдат осигурени само чрез драстично увеличение на цената.

Застрахователите предупредиха, че това ще се отрази на всички домакинства в страната. Най-тежко ще бъде положението за възрастните шофьори, например. Един пенсионер ще трябва да задели 2 или 3 от 12-те си пенсии за задължителната застраховка, ако иска да продължи да управлява автомобила си.

Въвеждането на таван предизвика остра реакция, а вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на депутатите си да не гласуват промените, докато не бъдат подложени на широк публичен дебат. Общественото обсъждане предстои в четвъртък.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или