Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

КЗП: Най-често забраняваните опасни стоки са свързани с децата

Автор: "PoligrafF", от 05.06.2019 0
На девето място сме по активност в обмена на информация за опасни стоки на територията на ЕС.

България е сред най-активните държави в европейската система за обмен на информация за доказано опасни стоки, открити на територията на Общността. Тази активност се измерва, както с оглед откритите на нашия пазар и спрените на граница стоки, така и предвид реакциите, които ние имаме по нотификации на други държави за открити на техния пазар стоки, които могат да бъдат намерени и на пазарите на останалите държави-членки. Това обяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на телевизия „Европа“ във връзка с изнесените от Европейската комисия данни за забранените опасни стоки през последния отчетен период.

По тези показатели страната ни се нарежда на девето място след държави като Германия, Франция, Унгария и т.н. „Това е добър резултат”, отбеляза Маргаритов. И допълни, че „като външна граница, ние имаме доста съществени ангажименти да задържаме тези стоки още преди да бъдат разпространени на пазара”.

„Мисля, че като сме уведомявали по системата и другите държави, сме способствали за това такива стоки да не достигнат на общия европейски пазар”, добави той и посочи, че през миналата година Комисията за защита на потребителите е извършила над 4500 инспекции по направлението „Безопасност”. В резултат на това са забранени 135 групи стоки. Причините са липса на съответствие със стандартите за безопасност и на документи за произход или защото лабораторни изпитвания са доказали, че тези продукти не отговарят на съответните изисквания.

Най-често забраняваните опасни стоки са свързани с отглеждането и възпитанието на децата. Например, дрехи и артикули от типа на стоките, имитиращи храни. „Те са в най-голяма степен рискови поради особеностите при боравенето с тях и по-голямата чувствителност на децата. Стандартите, на които трябва да отговаря една такава стока, са много по-завишени от гледна точка на безопасност”, обясни Маргаритов.

„Запалките с необичаен външен вид”, които не са предназначени за деца, но привличат тяхното внимание с формата си на анимационни герои или на атрактивни предмети като колички, десертчета, фенерчета, телефони и пр., също са в челните позиции на забраняваните рискови стоки.

„И там има въведени единни стандарти, които трябва да бъдат спазвани. В държави като Германия и Франция например, където също се отчита голяма активност, има и доста случаи, свързани с моторни превозни средства”, каза още Маргаритов.  

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или