Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: При отказ от пакетно пътуване до Китай, пътникът получава цялата заплатена сума

КЗП: При отказ от пакетно пътуване до Китай, пътникът получава цялата заплатена сума

Някои туроператори вече са предприели действия по информирането на своите клиенти, че тези пътувания няма да се състоят поради възникналите обстоятелства.

"Туристите със закупени пакетни пътувания до Китай и до дестинациите в непосредствена близост до него имат право да прекратят договора си с туристическата агенция и да получат обратно всички заплатени по него суми поради възникналите извънредни обстоятелства във връзка с коронавируса". Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по bTV.

Припомняме Ви, че в първия ден на месец февруари МВнР повиши индекса на риска при пътуване до Китай: предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост). Освен това, с цел ограничаване на заразата, голям брой полети от/до Китай, включително транзитни полети през определени китайски летища, бяха отменени.

"Законът е категоричен, че ние имаме право до началото на пътуването да прекратим договора, като получим обратно парите, които сме платили, без да имаме право на някакво допълнително обезщетение в резултат на това, че пътуването няма да се осъществи. Трябва обаче да са възникнали непредвидени извънредни обстоятелства, като законът ясно дефинира какво означава това. В случая можем да приемем, че има такива обстоятелства, защото това е потвърдено и от официалните власти", обясни Маргаритов

"В случая – в мястото на дестинацията – Китай, така също и тук, в България, Външно министерство е обявило четвърта степен, което означава, че не се препоръчват пътуванията в държавата Китай“, добави Маргаритов. Той бе категоричен, че когато потребителят пожелае, туроператорът не може да откаже прекратяването на договора и съответно – да изпълни задължението си да му възстанови парите.

В случай че посещението на Китай е част от предварително закупения туристически пакет, потребителите биха могли да опитат да договорят с туроператора промяна на условията, която обаче ще трябва да бъде приета и от двете страни.

Председателят на КЗП съобщи, че има данни, че някои туроператори вече да предприели действия по информирането на своите клиенти, че тези пътувания няма да се състоят поради възникналите обстоятелства. Той подчерта, че те обаче трябва и да са в състояние да върнат заплатените за продадените пакети суми. 

Ако сами сме организирали пътуването си – купили сме си самолетните билети, запазили сме си хотел, нещата не стоят точно така. Всичко зависи от това какви са били предварителните условия, при които ние сме направили резервациите на отделите компоненти на пътуването.

„Тогава е възможно да сме в хипотеза, в която – особено когато говорим за самолетни билети, няма да е възможно възстановяване на сумата. По-скоро би била възможна промяна на датите на това пътуване, съответно – съобразено с обстановката и с това как тези в момента съществуващи извънредни обстоятелства биха се развили във времето“, заяви председателят на КЗП. По думите му, по отношение на хотелските резервации перспективите са по-добри.

„Знаем, че включително когато и през големите платформи си запазваме собствено пътуване и резервации, има възможност за анулирането им в определен период преди настъпването на самата дата. Тогава можем да получим обратно сумата, която сме платили, каза още Маргаритов.

В края на разговора председателят на КЗП призова заинтересованите потребители да следят обстановката и чрез страницата на Министерството на външните работи, където има подробна актуална информация по държави.

При затруднения с уреждането на правата относно предварително закупени туристически услуги потребителите могат да се обръщат за съдействие към Комисията за защита на потребителите. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега