Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

КЗП: Проверявайте произхода на търговеца, без да се доверявате на домейни като .eu и .bg

Автор: "PoligrafF", от 19.02.2019 0
Невинаги окончанието означава, че търговецът е базиран в съответното пространство.

”Жалбите срещу електронни магазини зачестяват в последните години, което се дължи основно на ръста на продажбите в тази среда – с около 30% на годишна база. Но все още преобладаващата част – повече от ¾ от постъпващите в КЗП оплаквания касаят конвенционалната търговия”. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Novini.bg.

Маргаритов обобщи, че най-честите оплаквания по повод онлайн покупки са свързани с нарушаването на основните потребителски права – забавяне на доставки, непризнаване правото на отказ в 14-дневния срок след получаването на стоката и пр. Понякога се установяват и административни нарушения, свързани основно с липсата на информация за самия търговец или предлаганите за продажба продукти. Председателят на КЗП даде и практически съвети за потребителите, които пазаруват онлайн.

„Важно е да преглеждат внимателно съдържанието на електронния магазин, да се уверят, че я има базовата информация за връзка с този, който администрира съответния магазин, че могат да осъществят директен контакт, да зададат допълнителни въпроси, ако не всичко е ясно. Да се проверява какъв е произходът на търговеца, който е регистрирал своя домейн, защото невинаги това, че окончанието е .com, .eu или дори .bg означава, че търговецът е базиран в съответното пространство, което първоначално асоциираме с тези окончания”, обърна внимание Маргаритов.

„Съществуват справочни портали, като например Who.is, където при въвеждането на данните на електронния търговец, можете да получите информация коя е държавата на неговия произход”, напомни Маргаритов. И добави, че това много по-лесно би могло да ориентира потребителите какви са правилата и действат ли всички съществуващи в европейското законодателство предимства по отношение на този търговец.

Съществува и онлайн платформа за решаване на потребителски проблеми с трансграничен характер.

„Тя не изисква особено усилие от страна на потребителите за събиране и предоставяне на документи, а също и да ходят в офиси, където да се развива това производство – то върви изцяло през интернет, както и му се полага, досежно електронната търговия”, обясни председателят на КЗП.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или