Търговците в Одрин се "въоръжиха" с турско-български речници и разговорници

Автор: "PoligrafF" , от 01.11.2018 0
Нашенци пръскат по около 100 лева на посещение в Одрин.

Търговците в Одрин се въоръжиха с речници и разговорници, които да им помагат да общуват с потоците от български купувачи, привлечени от по-ниските цени в Турция. Това пише “Hurriyet”. Тези речници са изготвени от търговските кооперативи, които скоро ще разпространят сред продавачите и гръцки такива.

Разговорниците съдържат около 250 думи, които са от най-голяма необходимост на търговците. Самите продавачи се хвалят, че разговорниците имат чудесен ефект и много улесняват работата им с българските клиенти.

Според статистиките, нашенци пръскат по около 100 лева на посещение в града, а гърците харчат между 50 и 80 евро за пазар. Повечето търговци вече познават редовните си посетители чужденци и дори имат приятелски отношения с тях. Някои дори отваряли “версии”, ако парите не достигнат за всички покупки.

Както вече Ви информирахме, със спада на лирата, събото-неделният пазар в Турция се превърна в традиция за много балкански семейства. Интернет сайтове и фейсбук страници организират групови пътувания, като целта е една - шопинг туризъм. Въпросните “туристи” не гонят исторически монументи и развлекателни програми, а ниски цени.

Според “Hurriyet”, нашенци и гърци пазаруват плодове, зеленчуци и дрехи в откритите пазари. Козметиката и перилните препарати привличат клиентела в магазините на една от главните търговски улици в северозападната част на Одрин.

Много от тях вече са окичили витрините си с табели и плакати на български и гръцки, а по-големите търговски обекти дори наемат персонал, говорещ двата езика.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или