Търговците в Одрин се "въоръжиха" с турско-български речници и разговорници

Автор: "PoligrafF" , от 01.11.2018 0
Нашенци пръскат по около 100 лева на посещение в Одрин.

Търговците в Одрин се въоръжиха с речници и разговорници, които да им помагат да общуват с потоците от български купувачи, привлечени от по-ниските цени в Турция. Това пише “Hurriyet”. Тези речници са изготвени от търговските кооперативи, които скоро ще разпространят сред продавачите и гръцки такива.

Разговорниците съдържат около 250 думи, които са от най-голяма необходимост на търговците. Самите продавачи се хвалят, че разговорниците имат чудесен ефект и много улесняват работата им с българските клиенти.

Според статистиките, нашенци пръскат по около 100 лева на посещение в града, а гърците харчат между 50 и 80 евро за пазар. Повечето търговци вече познават редовните си посетители чужденци и дори имат приятелски отношения с тях. Някои дори отваряли “версии”, ако парите не достигнат за всички покупки.

Както вече Ви информирахме, със спада на лирата, събото-неделният пазар в Турция се превърна в традиция за много балкански семейства. Интернет сайтове и фейсбук страници организират групови пътувания, като целта е една - шопинг туризъм. Въпросните “туристи” не гонят исторически монументи и развлекателни програми, а ниски цени.

Според “Hurriyet”, нашенци и гърци пазаруват плодове, зеленчуци и дрехи в откритите пазари. Козметиката и перилните препарати привличат клиентела в магазините на една от главните търговски улици в северозападната част на Одрин.

Много от тях вече са окичили витрините си с табели и плакати на български и гръцки, а по-големите търговски обекти дори наемат персонал, говорещ двата езика.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или