Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

15 години затвор и 200 000 лв. глоба за пренасяне на близо 15 кг хероин през границата

15 години затвор и 200 000 лв. глоба за пренасяне на близо 15 кг хероин през границата

Наказание 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 200 000 лв. наложи Окръжен съд Бургас на Димитър Мандов. Той бе признат за виновен в това, че на 13.08.2014 г. на ГКПП Малко Търново, на трасе вход от Република Турция към Република България, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната с лек автомобил „Фолксваген Фаетон“ високорисково наркотично вещество – 14 805,260 грама хероин на стойност 1 332 473,40 лв., като същото е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Наказание 15 години лишаване от свобода припървоначален строг режим и глоба в размер на 200 000 лв. наложи Окръжен съдБургас на Димитър Мандов. Той бе признат за виновен в това, че на 13.08.2014 г.на ГКПП Малко Търново, на трасе вход от Република Турция към РепубликаБългария, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната с лекавтомобил „Фолксваген Фаетон“ високорисково наркотично вещество – 14 805,260грама хероин на стойност 1 332 473,40 лв., като същото е в особено големиразмери и случаят е особено тежък.            

Наказателнотодело срещу Мандов бе разгледано от петчленния съдебен състав по общия ред. Окръженсъд Бургас постанови да бъдат отнети в полза на държавата предметът напрестъплението - наркотичните вещества, и средството, с което то е извършено –лекият автомобил „Фолксваген Фаетон“.           

Окръженсъд Бургас разпита днес 3-ма свидетели по делото и по предложение напрокуратурата заличи неявил се четвърти. Изслушани бяха 4 вещи лица, изготвилисъдебно-химическа експертиза на наркотичните вещества; дактилоскопнаекспертиза, която не е открила следи върху 30-те пакета с хероин; оценъчнаекспертиза на автомобила и съдебно-техническа експертиза за информацията вмобилния телефон на подсъдимия и в друг, който той изхвърлил в района наГКПП-то.           

Споредобвинителния акт при проверка на влизащия в България автомобил митническиинспектор на ГКПП Малко Търново е открил кухина в багажното отделение,затваряща се с тапицирана плоскост. В нея били намерени 30 жълти пакета,облепени с тиксо, в които имало кафяво прахообразно вещество. При направенитедва полеви теста, то реагирало на наркотик и за случая били информираниорганите на реда в гр. Бургас.           

Подсъдимиятобясни, че отишъл в Лозенград да пазарува. Там му предложили да го заведат дакупи билки за болната си жена. По пътя обаче водачът му казал, че трябва даотиде сам, затова Мандов слязъл от колата си и го изчакал. След час и половинамъжът му върнал автомобила, а подсъдимият не забелязал нищо. При проверката наГКПП Малко Търново разбрал какво има във „Фолксвагена“. Мандов заяви, че сечувства виновен за това, че се е предоверил. Чак на митницата той бил разбрал вкакво се е забъркал.            

Представителятна Окръжна прокуратура Бургас обърна внимание, че случаят е особено тежък, тъйкато през граница на страната са пренесени почти 15 кг хероин. „Ако бешестигнал до пазара в страната ни, щяха да пострадат огромен брой хора, предвидфакта колко милиони дози могат за бъдат направени и употребени от товаколичество наркотично вещество“, посочи държавният обвинител.

Той изразиубеденост, че подсъдимият е бил част от верига на трансгранична престъпност инаркотичното вещество е предназначено за пазара в България или за другадържава, където вероятно са го чакали. Разследващите обаче не са успели дастигнат до други лица. Предвид чистото съдебно минало и напредналата възраст наМандов, прокурорът поиска да му бъде наложено наказание към минималнияпредвиден в Наказателния кодекс размер - 15 години лишаване от свобода и глоба от200 000 лв.            

Дваматазащитници на подсъдимия пледираха, че той няма отношение към пренесенитенаркотични вещества в големи размери. Според тях Мандов не е знаел какво прави,когато е предоставил автомобила си на непознат мъж в Република Турция икато  пренесъл хероина през границата. Тепомолиха наказанието му да бъде определено при превес на смекчаващитеотговорността му обстоятелства като чистото съдебно минало, оказанотосъдействие на разследването, възрастта му и здравословните проблеми в неговото семейството. Присъдатана Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургасв 15-дневен срок. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега