Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Въвеждат мерки за защита на сградите от радон с нова наредба

Въвеждат мерки за защита на сградите от радон с нова наредба

Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане Проект на Наредба за техническите изисквания към сградите за защита от радон. Нормативният акт се разработва за първи път в изпълнение на държавната политика за превенция и защита на населението от облъчване на радон в сградите. Разпоредбите й ще се прилагат в случаите, в които действително е необходимо да се обърне внимание на този проблем и съответно да се изпълнят технически мерки за защита.

Министерството на регионалното развитие иблагоустройството публикува за обществено обсъждане Проект на Наредба затехническите изисквания към сградите за защита от радон. Нормативният акт серазработва за първи път в изпълнение на държавната политика за превенция изащита на населението от облъчване на радон в сградите. Разпоредбите й ще сеприлагат в случаите, в които действително е необходимо да се обърне внимание натози проблем и съответно да се изпълнят технически мерки за защита.

До моментав България няма технически нормативен акт, който да урежда правила и норми заприлагането на превантивни мерки. Нормативният документ отговаря на изискваниятана европейската директива от 2013 г. за определяне на основни норми набезопасност за защита срещу опасностите, произтичащи от излагането найонизиращо лъчение. Наредбата има за цел да подпомогне дейността навсички участници в строително-инвестиционния процес и да доведе до намаляванена риска за хората чрез провеждане на дългосрочна политика и въвеждане натехнически правила и норми за прилагането на практика на адекватни защитнимерки при строеж на нови сгради и коригиращи мерки в съществуващи сгради вексплоатация.

Изготвена е и класификация на сградите за защита от радон, споредкоято се определят техническите показатели за проектиране на мерките за защитаот този газ, който може да бъде опасен за здравето само във високаконцентрация. Той може да попадне в нова сграда от почвата, а в съществуваща сградаот почвата или през строителни материали, използвани в миналото в райони сустановено съдържание на радон.

Изискванията на наредбата няма да се прилагатза преместваеми обекти, временни строежи, стопански постройки съсселскостопанско предназначение и жилищни сгради, както и сгради със смесенопредназначение, производствени сгради или за обществено обслужване или отделниобекти от тях, в които средно годишно 1 лице не пребивава повече от 15 часаседмично. Те няма да се прилагат и за сгради, в които водата отводоснабдителната мрежа е източник на радон, такива, чието функционалнопредназначение е свързано с лечебни процедури със съдържащи радон минералниводи или представляват недвижими културни ценности по Закона за културнотонаследство и др.

Техническите мерки за защита на сградите от радон щесе предприемат в зависимост от района на местонахождението, което определявероятността да проникне радон. Мерките за защита ще се вписват и в техническияпаспорт заедно с изискванията към основните експлоатационни показатели настроителните продукти. Предвижда се да се извършват превантивни и коригиращимерки в различен обем и комбинации. За новите постройки те ще бъдат определени набаза информация за радоновия индекс на строителната площадка, който е един от техническитепоказатели при ново строителство. За съществуващите сгради мерките ще сеопределят на база измерената на място „обемна концентрация на радон в закритипомещения“, която ще се сравнява с националната референтна стойност от 300 бекерела/куб.м.

Сред мерките са полагане на хидроизолация, устойчива на проникване на радон,изграждане на системи за вентилация напочвата под сгради, за вентилация на контактната конструкция, на кухипространства в по-старите съществуващи сгради, на контактен етаж без или собитаемо пространство, уплътняване на присъединителните връзки и на елементи наподземни инсталации и съоръжения и достъпите чрез контактната конструкция и др.Мерките ще са задължителни само, когато с измервания се установи, чеконцентрацията превишава националното референтно ниво, а превантивно ще сеизпълняват при нива на концентрацията под тази стойност.

За съществуващи сгради в райони с ниска потенциалнавероятност от проникване на радон, с концентрация ненадвишаваща 100 бекерела/куб.м за представителна извадка от територията на района, ще се прилагатпревантивни мерки по желание на възложителя или собственика на сградата. Засъществуващи сгради в райони с умерена потенциална вероятност от проникване нарадон с концентрация в интервала 101 - 300бекерела/куб. м  ще се прилагат превантивни меркив определен обем, а в сгради, намиращи се в райони с висока потенциалнавероятност от проникване на радон с измерена средногодишна обемна концентрациянад 300 бекерела/куб.м за представителна извадка от територията на районазадължително ще се прилага набор от различни мерки.

Концентрациите на радон могат да варират в различниграници и ако в една сграда е измерено повишено съдържание, това не означава,че в съседна непременно съществува вероятност от проникване на радон. Проникванетона радон най-често се проявява в подземните етажи и в първи надземен етаж отсградите, където са и очакваните места за прилагане на техническите мерки.Наредбата е част от пакета технически нормативниактове за удовлетворяване на регламентираните в Закона за устройство на териториятаосновни изисквания към строежите с акцент върху хигиена, здраве и околна среда.Проектонаредбата и мотивите къмнея могат да бъдат видени в Портала за обществени консултации и на интернетстраницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега