Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес е Световният ден за борба със СПИН

Днес е Световният ден за борба със СПИН

Тази година мотото на кампанията е „Моето здраве е мое право“ (My health, my right).

За първи път Световният ден за борба със СПИН се отбелязва през 1988 г. след решение на Световната здравна организация и Общото събрание на ООН. Целта е да се съдейства за по-добрата информираност на обществото относно разпространението на болестта и за по-ефективната й профилактиката и лечение.

Символът му е червената панделка, с която показваме съпричастност към болните и носителите на ХИВ. Носителите на вируса на СПИН по целия свят са около 34 милиона души. През последните 25 години повече от 25 милиона са починали вследствие на вируса, превръщайки го в една от най-унищожителните пандемии, познати в историята на човечеството.

Тази година мотото на кампанията е „Моето здраве е мое право“ (My health, my right). Инициативите ще бъдат фокусирани върху правото на здраве и здравеопазване на всички хора.

През периода 1986 – 27.11.2017 г. в България са регистрирани общо 2 694 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 220 ХИВ–серопозитивни, при изследвани над 260 000 лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от този на инфектираните жени, показва статистиката на Министерството на здравеопазването.

По отношение на пътя на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И тази година 88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път (от тях  52% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, а 36% са инфорани при хетеросексуален контакт). Останалите 12% са инфектирани  при инжекционна употреба на наркотици.

И тази година Бургас ще отбележи Световния ден за борба със СПИН - 1-ви декември с мащабна кампания. Организаторите призовават всички в 21 часа да запалят свещ на прозореца на своя дом, като израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН. Ето я и програмата: 

09:00 - 16:00 часа - За целите на Кампанията ще бъдат предоставени на гражданите услуги по доброволно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест във вирусологичната лаборатория и в КАБКИС на Регионална здравна инспекция - Бургас на ул. “Александровска” №120.

12:30 - 13:30 часа- Паралелно ще се раздават здравно-информационни материали, предпазни средства и червени лентички в бургаските училища.

17:00 часа- Запалване на традиционната огнена панделка пред сградата на Община Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега