Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Място за паника няма - зърнена криза не се очаква

Място за паника няма - зърнена криза не се очаква

Зърнена криза у нас не се очаква – реколтата ще бъде колкото миналогодишната. Това можем да обобщим от днешния Консултативен съвет по зърното, който заседава в Министерството на земеделието и храните. Макар обилните дъждове от изминалата седмица да причиниха известни щети върху площите с жито, място за паника няма, смятат специалистите.

Зърнена криза у нас не се очаква –реколтата ще бъде колкото миналогодишната. Това можем да обобщим от днешнияКонсултативен съвет по зърното, който заседава в Министерството на земеделиетои храните. Макар обилните дъждове от изминалата седмица да причиниха известнищети върху площите с жито, място за паника няма, смятат специалистите.

„След представените доклади по време на заседанието на КЗСстана ясно, че ни предстои една трудна жътва, но с очаквания за добра реколта икатегорично няма място за паника в сектор зърнопроизводство,“ коментираминистърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Той допълни, чеспоред прогнозите се очаква зърнената реколта за 2014 г. да е около 5 млн.тона, което e близо до добивите от 2013 г.

Министър Греков поясни, че общият размер на всички засегнатиплощи с различни земеделски култури, а не само зърнени, към настоящия момент е357 000 дка. Той уточни, че зърното от тези земи  ще бъде прибрано, а добиви няма да има самоот 100% пропадналите площи, които до този момент са 59 874 дка. Окончателните данни за пораженията ще станат ясни вначалото на септември.

„България разполага с нужната техника, за да се прибере бързореколтата. Искам да отбележа, че съвременните машините, с които се работи встраната ни ще бъдат прибрани 100% от полегналите посеви“, информирапредседателят на КСЗ Марияна Кукушева. По отношение на качеството на реколтата г-жа Кукушева подчерта, че емного рано да се правят прогнози.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега