Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Денков: Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загуби за 2023 г. е необяснимо

Денков: Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загуби за 2023 г. е необяснимо

"Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през миналата година. Нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в страната", допълни Денков.

"Подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо." Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков. 

"Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през миналата година. Нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в страната", допълни Денков.

Премиерът акцентира върху данни на НАП, според които зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните няколко години.

"За 2018, 2019 и 2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лева. За 2021 г. печалбите скачат на 2 млрд. лева декларирани, а за 2022 г. вече са 3 милиарда лева. Дали през 2023 г. секторът на зърнопроизводството е бил на загуба, предстои да видим от финансовите отчети.", допълни още министър-председателят.

"За 2023 г. земеделските стопани са получили общо над 3 млрд. лева европейско и национално финансиране по различни програми и мерки. За второто шестмесечие на миналата година са дадени на земеделските производители над 1,7 млрд. лева.", отчете още Денков. И добави, че след Полша, от страните в ЕС,  нашите стопани са получили най-много пари през 2023 г., които са във връзка с проблемите предизвикани от войната в Украйна.

"Няма никакви основания за тези протести. Не е случайно, че те се организират преди предстоящата ротация в кабинета. Очакваме да продължим диалога със зърнопроизводителите, за да уточним текста и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, за чиито точки вчера се съгласихме.", каза още премиерът.

Брифинг в Министерския съвет

➡️ Подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес. Необяснимо е нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г., за се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на съвместното си изявление с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев пред медии. Министър-председателят беше категоричен, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през изминалата година - нито с държавни, нито с европейски средства. Това е против икономическата логика, против правилата за държавна помощ и би било в ущърб на останалите хора в страната.➡️ Повече по темата може да прочетете и на сайта на Министерския съвет: https://government.bg/bg/prestsentar/novini/premierat-akad-denkov-neobyasnimo-e-nezhelanieto-na-zarnoproizvoditelite-da-dokazhat-zagubite-si-za-2023-g-chrez-danachnite-deklaratsii

Публикувахте от Министерски съвет на Република България в Понеделник, 5 февруари 2024 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега