Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Утре абитуриентите ще решават втората матура, фаворит отново е биологията

Утре абитуриентите ще решават втората матура, фаворит отново е биологията

Утре, 20-и май, ще се проведе втората задължителна матура от тазгодишните Държавни зрелостни изпити. Всеки абитуриент ще бъде препитан писмено по предмет, който ученикът сам е избрал. Вариантът ще бъде изтеглен в 7:00 в МОН, като номерът ще важи за всички 13 дисциплини.

Утре, 20-и май, ще се проведе втората задължителна матура от тазгодишните Държавни зрелостни изпити. Всеки абитуриент ще бъде препитан писмено по предмет, който ученикът сам е избрал. Вариантът ще бъде изтеглен в 7:00 в МОН, като номерът ще важи за всички 13 дисциплини.

За поредна година най-много зрелостници са подали заявления за явяване на изпит по Биология и здравно образование. Общо 16 674 български младежи ще решават тест по този предмет. На второ място се нарежда географията с 12 179 желаещи, а на трето - английски език с 11 586 записани. Най-малък брой подадени заявления има за полагане на ДЗИ по италиански език – 99 зрелостници. 200 зрелостници са със специални образователни потребности (СОП), като от тях тази година 7 ще работят на брайл.

Изпитът започва в 8.00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със СОП – 6 часа. Ще важат същите мерки за сигурност, като на първата матура, която се проведе на 18-и май. Учениците ще пишат с химикали с черно мастило, раздадени от министерството. В залата няма да се допускат мобилни устройства, като специални датчици ще следят за съмнителни сигнали. Във всяка зала ще има и камери за видеонаблюдение.

Паралелно с абитуриентите, на външно оценяване ще се явят и седмокласниците, които ще трябва да се преборят с математиката. Изпитният вариант ще бъде изтеглен в 9:00, а самият изпит ще стартира в 10 часа. Той се състои от 2 модула. Седмокласниците пишат с химикалка със син цвят, чертаят с черен молив, използват лист с формули по математика, който се предоставя заедно с изпитния материал.

Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида – задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен). Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика може да се впише като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи със свободен отговор, без да се привежда решение, и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

След 15.00 ч. на сайта на министерството ще бъдат публикувани тестовете и ключ с верните отговори.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега