Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вижте учениците на кои училища са първенци на външното оценяване по БЕЛ и математика

Вижте учениците на кои училища са първенци на външното оценяване по БЕЛ и математика

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе.

С най-висок резултат от първото национално външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) в десети клас са учениците от Софийската математическа гимназия (СМГ), като на него са се явили 165 десетокласници, които са със среден резултат от 39,02 точки от 50 максимални точки. Това показват резултатите за десетте училища в страната с най-висок резултат по БЕЛ в страната, обявени от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

На второ място на изпита по БЕЛ са общо 194-мата десетокласници от 91-ва Немска езикова гимназия в София, като средният им успех е 38, 44. На трето място са общо 189-те ученици от десети клас от Американския колеж, които са със среден успех по БЕЛ 37, 81. След тях са 159-те десетокласници от ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас, със среден успех 37,35. На пето място са общо 165-те десетокласници от 164-ата Испанска езикова гимназия в София, постигнали среден успех 37,22 по БЕЛ.

Десетокласниците се представиха по-добре на изпита по български език и литература (БЕЛ) отколкото на този по математика на първото национално външно оценяване, което се проведе миналата седмица. Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от максимум 50 (45%). Успехът по математика е по-нисък – средно 13,84 (27,68%). Девет ученици имат нула точки и по двата предмета. И на двата изпита нито един не е постигнал максимален резултат.Това показват данните от задължителните изпити в Х клас, които бяха публикувани днес от МОН. 

Само трима ученици имат 48 от 50 възможни точки на изпита по български език и литература. Деветдесет и шест са работите с нула точки.  Като цяло десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение  на думите. Близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение. 

Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с откъса от посочения изучаван художествен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране. Задачите по математика проверяваха усвоените знания и придобитите умения за разбиране на понятия, прилагане на математически свойства и теореми и др.  С максимален брой точки са 29 десетокласници, 285 не са решили правилно нито една задача. Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. 

Прави впечатление силното представяне по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони.Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място сред тях по математика са намерили също ПГ „Св. Климент Охридски“ в Елхово, както и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Неделино.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега