Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Що е то мускулна треска и как да избегнем болките

Що е то мускулна треска и как да избегнем болките

Празниците отдавна отминаха, а пролетта чука на вратата. За някои това означава просто ново вдъхновение за спорт навън. За другите, които не спортуват целогодишно, вече дойде време да планират пътя към лятната фигура, която ще покажат на плажа тази година.

Празниците отдавна отминаха, а пролетта чука на вратата. За някои това означава просто ново вдъхновение за спорт навън. За другите, които не спортуват целогодишно, вече дойде време да планират пътя към лятната фигура, която ще покажат на плажа тази година. Диетата не винаги е идеалното решение, а дори да въведете най-строгия хранителен режим, вероятността да постигнете добър резултат без тренировки е малка.

Едно от най-големите притеснения, когато започваме да спортуваме или подменим практикувания спорт или тренировъчната програма, е мускулната треска. Тя представлява нарушаване на мускулните влакна, в следствие на физическа активност, насочена към определени мускулни групи, които са свикнали с по-леко натоварване.

Неразположението обикновено се появява до 24 часа след тренировката и е сравнително краткотрайно. Ако болката продължи цяла седмица или повече от седем дни, твърде вероятно е тренировката да е била твърде интензивна и да сте получили мускулно претоварване. То представлява увреждане на голям брой мускулни влакна и може да доведе до по-сериозни травми.

Мускулната треска не е само "лош симптом" и не означава задължително твърде голямо и опасно претоварване. В същото време тя не е и задължителен показател за "успешна тренировка". Лека до средна болка 1-2 дни след тренировката е напълно нормална, особено за новаците в спорта. С времето болките ще намалеят и тонусът Ви ще се подобри, тъй като постепенно ще влезете в добра форма.

Столичният фитнес инструктор и културист Станимир Михов съветва всички начинаещи в спорта да започнат бавно и леко. Ударният старт с твърде агресивна програма не само ще Ви донесат болка, но няма да допринесат с нищо за правилното развитие на фитнес плана, който сте решили да следвате.

Независимо дали сте избрали тренировки в зала или спорт на открито, имайте предвид, че трябва да оставите тялото си да се адаптира към новия Ви активен начин на живот. Същото важи и когато сменяте програмата си с нова. Дори да сте в добра форма, новите упражнения могат и вероятно ще причинят известни неразположения.

Специалистът препоръчва да увеличавате обема и интензитета на натоварването постепенно. Тайната на ефективната програма се крие в израза "Train smart, not hard" (Тренирай разумно, не безумно). Ако изберете фитнес зала, доверете се на опитен инструктор, за да си създадете балансиран режим, който реално да даде резултати.

Ако първата тренировка или тренировката за мускулна група има общ обем от 3 упражнения по 3-4 серии (общо 10 серии), на следващата тренировка не увеличавайте обема с над 20-30%, съветва Михов. Твърде рязкото увеличение не само ще Ви донесе мускулна треска, но това натоварване би било и излишно, тъй като прави възстановяването от тренировката по-трудно.

Другото правило за превантивно предотвратяване на мускулните болки е новите упражнения да се изпълняват с по-леки тежести. Това ще намали и риска от контузия, тъй като само по себе си новото упражнение е тежко, изисква по-голямо натоварване на мускула или мускулната група. Не е необходимо да увеличавате трудността като избирате внушителни тежести, съветва още професионалният инструктор.

Активният спорт задължително трябва да бъде придружен и със здравословен режим на хранене, достатъчна хидратация и пълноценна почивка. Така не само ще си осигурите резултати, но ще избегнете и болките.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега