Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Агенция за недвижими имоти иска комисионни за неосъществени сделки

КЗП: Агенция за недвижими имоти иска комисионни за неосъществени сделки

Проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП) е установила, че голяма агенция за недвижими имоти обвързва клиентите си със задължение за изплащане на комисионна при неосъществени сделки. В случай, че клиентът се откаже от имота, или реши да го закупи от друго лице, фирмата искала от него 3% от стойността на сделката, но не по-малко от 1 000 евро.

Проверка на Комисиятаза защита на потребителите (КЗП) е установила, че голяма агенция за недвижими имотиобвързва клиентите си със задължение за изплащане на комисионна при неосъществени сделки. В случай, че клиентът се откаже от имота, или реши да го закупи от друго лице, фирмата искала от него 3% от стойността на сделката, но не по-малко от 1 000 евро.

Това съобщи Димитър Маргаритов, председател наконтролния орган, в ефира на БНТ. По думите му, въпросната агенция излиза на едно от челните места във всички търсачки в Интернет,събира от онлайн пространството различни оферти за продажба на недвижими имотии ги предлага на свои клиенти, без да има ексклузивното право да ги продава.

„Акоотидете на оглед с въпросната агенция, подписвате протокол, в който с малкибукви пише, че ако впоследствие този имот не си го купите от тях, дължитекомисионна в размер на 3% от стойността на сделката, но не по-малко от 1000евро без ДДС. Това е абсолютно недопустимо решение и се съдържа в документ,който не е договор, а е просто един протокол”, поясни Маргаритов и отправипредупреждение хората да внимават, когато полагат подписа си върху подобнидокументи за това дали „в малките букви не се крие едно три-четири-пет хилядиевро задължение.”

В моментаКЗП провежда и инициатива за проверки на автокъщите за автомобили втораупотреба - и документални, и технически. Целта е да се установи дали предоставяната оттърговеца информация е вярна - километри, двигател, разход на гориво, цена,година на производство.

"Проверяваме и офертите в интернет сайтовете, катопосочените там данни се сравняват с това, което е на място. Имаме околодесетина случая на нелоялни търговски практики, по които сме се произнесли.Забраняваме на търговеца изобщо, не само по отношение на конкретния автомобил,да прилага такъв тип практика”, поясни Маргаритов.

Маргаритовпотвърди, че продължават и активите проверки на КЗП по Черноморието иостаналите райони в страната с повече почиващи, включително и в планинскитекурорти. От началото на юни комисията е извършила над 1000 проверки в хотели,ресторанти и различен тип атракциони по Черноморието, където има най-многолетуващи. Проверки текат и в търговската мрежа. В около 5% от случаите сеустановяват нарушения.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега