Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Потребителите вече ще избират ремонт или замяна на дефектната стока

КЗП: Потребителите вече ще избират ремонт или замяна на дефектната стока

Това предвиждат договорените от Европейския парламент нови правила при покупка на дефектен продукт, които ще бъдат въведени във всички страни членки на Съюза.

Припокупка на дефектна стока потребителите вече ще могат да избират междубезплатен ремонт или замяна. Това предвиждат договорените от Европейския парламент нови правила при покупка на дефектен продукт, които ще бъдат въведени във всички страни членки на Съюза.

До момента, решението се вземаше от търговеца, в зависимост от вида на дефекта и необходимите средства и усилия за поправката, поясни Константин Райков от Комисията за защита на потребителите (КЗП) в ефира на Bloomberg TV. Той обясни, че новите правила са продиктувани от т.нар. REFIT на европейското законодателство. На всеки пет години се прави проверка на приети вече директиви и регламенти и при установяване на проблеми с оглед прилагането им от различните национални органи, се извършват промени в нормативната уредба.

Райков посочи още, че практика в България е търговците да удовлетворяватрекламациите преди всичко чрез ремонт, тъй като това ги затруднява в най-малкастепен. Но сега директивата предвижда изборът да е на потребителя. Той уточни,че все пак ще има някои обективни ограничения при избора, които са свързани справилото за пропорционалност. Къммомента българското законодателство предвижда рекламациите да бъдат решаваничрез отбив от цената на стоката или разваляне на договора като крайна мярка испоред Райков така е логично да бъде.

"Трябва потреблението от самата държава да бъде подкрепено, т.е. бизнесът трябваса върви, естествено като бъдат защитени правата на потребителите. Представетеси ситуацията, ако всеки можеше като първа възможност, вместо да поиска ремонтна стоката, да получи разваляне на договора. Тогава ще се получи една правнанесигурност и самият пазар няма да понесе тази нередност", разясни той.

Затовадо развалянето на договор се стига, когато стоката продължава да е неизправнаслед три извършени ремонта. Райков уточни, че според настоящото законодателствов областта на потребителската защита в България правата при закупуването надефектна стока са унифицирани в офлайн и онлайн търговията, докато за някоидържави това тепърва предстои.  

Другапромяна е свързана с момента на доказване на причината на несъответствието.Съгласно сега действащото законодателство, в първите шест месеца отзакупуването на стоката се предполага, че отговорността за наличието на дефекте на търговеца, т.е. той е съществувал към момента на продажбата. С готвенитепромени през целия двугодишен гаранционен период за съответствието на стокатаще отговаря самият търговец.  

Райков каза още, че жалбите за рекламации надефектни стоки са повече от половината от оплакванията, които постъпват вКомисията, като уточни, че пазарът като цяло е спокоен  и става дума по-скоро за изключения. Рекламациитенай-често са за телекомуникационна техника, домакински и битови електрическиуреди, облекла и обувки. Обикновено хората търсят помощ от контролния орган,когато са установили някакво несъответствие, а търговецът е отказал даудовлетвори рекламацията им, или се е забавил твърде дълго спрямо 30-дневниязаконов срок.

"Ние винаги ще извършим проверка и ще отговорим на подаденитежалби, но нека преди да се обърнат към нас, първо опитат да уредят рекламациятас търговеца, както е предвидено по закон", препоръча Райков.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега