Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Маргаритов, КЗП: Трябва да запазим добрите резултати от лятото и през зимния сезон

Маргаритов, КЗП: Трябва да запазим добрите резултати от лятото и през зимния сезон

Отчетът за лято 2016 показва, че при близо 5 000 инспекции по Черноморието са констатирани нарушения в от 6-8% от случаите.

"Два са основните изводи, коитомогат да бъдат направени при отчитането на този летен сезон. Увеличаването натуристите и произтеклите от това позитиви не е плод само на благоприятнотостечение на обстоятелствата от външни фактори. Напротив, намаляването нанарушенията показва, че е и резултат от активната и правилна координация междуинституциите. Другият извод е, че системните и целенасочени усилия трябва дапродължат в посока запазване и развиване на постигнатото". Това заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) назаседанието на Националниясъвет по туризъм.  

Отчетът за лято 2016 показва, че при близо 5 000 инспекции по Черноморието са констатирани нарушения в от 6-8% от случаите. Товае с 3-4% по-малко в сравнение с миналогодишния летен период. Инспекциите са осъществени вместа за настаняване, заведения за хранене и развлечения, в офиси натуроператори, търговската мрежа, както и във фитнес-центрове. Съставени са към 300 акта за различни нарушения.

Председателят наКЗП подчерта, че рязко е намаляло едно от най-тежките нарушения в сферата натуризма – предоставянето на туристическа услуга в некатегоризиран туристическиобект. През този летен сезон са издадени 13заповеди за „временно затваряне” на обекти без категоризация.

През летния сезон комисията езабранила близо 10 нелоялни практики,свързани с невярна информация за вида или категорията на туристически обекти,както и с нереални промоции и разлика в цените при обявяването и таксуването накасата в търговската мрежа.

Взети са 30 проби от алкохолни напитки от различни търговски марки. Лабораторнитеанализи установиха отклонения в четири случая, в които се касае или за разреден алкохол в заведения, или за многократнозавишени стойности по показателите „обща киселинност” и „алдехиди”.   

Председателят на КЗП посочи, четуристите са посещавали временните приемни по морето по-често за консултации.Случаите, в които са потърсили съдействие на представителите на контролнияорган, са били във връзка с по-ниско качество на получената туристическа услугаспрямо очакваното от тях или с разминавания в информацията в търговски обекти,което ги е ощетило. Има и няколко сигнала за предоставяни на плажа услуги,което показва, че тези приемни са удобен начин гражданите да сигнализират бързоза нарушенията и контролният орган да реагира оперативно.  

Маргаритов обяви и приоритетите вконтролната дейност на комисията през зимния сезон. Проверките ще бъдатнай-интензивни на местата с повече туристи – в Боровец, Пампорово, Банско, ноще обхванат и по-малките населени места, където се предлагат такива услуги.Инспекторите ще следят за наличие на категоризация на туристическите обекти иза съответствието на предоставяните услуги с притежаваната категория.

Акцентпри проверките ще бъде и наличието на коректна информацията за цените иусловията при предоставянето на услугите. Ски писти и ски зони ще бъдат проверявани за задължителните информационнитабели с данни за степента на сложност, задължителните правила забезопасно поведение на скиорите и пр. Проверки ще има и в СПА-центровете.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега