Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мария Габриел: България и Турция са приятели, съюзници и стратегически партньори

Мария Габриел: България и Турция са приятели, съюзници и стратегически партньори

Мария Габриел заяви, че България е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския път на Турция и че страната ни приветства съвместното предложение на ЕК и Върховния представител на ЕС за активизиране на отношенията на ЕС и Турция.

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел на официално посещение в България днес е министърът на външните работи на Република Турция Хакан Фидан.

„България и Турция са приятели, съюзници и стратегически партньори. Страните ни поддържат активен двустранен диалог, в центъра на който са добросъседство, взаимно уважение и общи интереси. Споделяме обща отговорност за мир, стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион“, заяви Мария Габриел. Тя благодари и за отправената покана от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за официално посещение в Турция след март.


Снимка: МВнР

Като съюзници в НАТО, България и Турция развиват партньорството си в стратегически области. Примери са създаването на Съвместната противоминна оперативна група в Черно море между България, Румъния и Турция и охраната на въздушното пространство в рамките на Интегрираната система на НАТО. Вицепремиерът наблегна и на важността на сътрудничеството в областта на миграцията. „Доброто и активно сътрудничество в борбата срещу нелегалната миграция, бързия обмен на информация и защитата на общата ни граница ще продължи и в бъдеще“.

Мария Габриел заяви, че България е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския път на Турция и че страната ни приветства съвместното предложение на ЕК и Върховния представител на ЕС за активизиране на отношенията на ЕС и Турция.

Важен резултат от срещата на двамата външни министри бе създаването на експертна група "Енергетика и климат". Министерствата на външните работи на България и Турция ще координират дневния ред и съвместната работа.

Вицепремиерът приветства също така намерението на Турция да представи многонационално досие за „Културата на киселото мляко“ в рамките на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Тя заяви, че от своя страна България ще оцени подкрепата на Турция за създаването на Регионален център за подводно културно наследство в Черно море със седалище в страната ни.

„Ще продължим да надграждаме съвместната ни работа в сферите на икономиката, търговията, инвестициите, инфраструктурата, транспорта, иновациите и културата. Чрез инвестициите в иновативни предприятия можем да допринесем за развитието на регионите и подкрепим новото поколение иноватори. Днешната визита е послание за волята да надграждаме постигнатото и дадем общ отговор на регионални и глобални предизвикателства. Общите предизвикателства можем да превърнем във възможности за хората, икономиката и бизнеса“, коментира още Мария Габриел.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега