Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мария Габриел: Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток

Мария Габриел: Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток

Мария Габриел бе на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи д-р Айман Ал-Сафади.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи д-р Айман Ал-Сафади. Тя бе приета и на аудиенция от Н.В. крал Абдула II, крал на Хашемитско кралство Йордания. 

"Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток. Тази година се навършват 60 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Ключови послания от визитата са готовността за задълбочаване на политическия диалог, определяне на стратегически области за сътрудничество и координация на усилията за справяне с регионални и глобални предизвикателства. В основата на подхода е нуждата да останем обединени от ценности като мир и солидарност", заяви Мария Габриел. 

Във фокуса на дискусията бе засилването на политическия диалог и провеждането на политически консултации през следващите месеци. Акцент беше поставен и върху необходимостта от активизиране на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни. Иновациите също бяха във фокуса на разговора, като Мария Габриел наблегна на потенциала на България и Йордания да бъдат регионални иновационни лидери. 

Двамата министри откроиха и доброто сътрудничество между България и Йордания в сферата на образованието и науката. Програмата за сътрудничество в областите на образованието, науката и културата, подписана между България и Йордания през юли миналата година, ще насърчи международния образователен обмен. 

Мария Габриел наблегна, че България цени и подкрепя инициативите на Йордания в областта на сигурността и противодействието на тероризма и радикализацията. Тя сподели още, че "България е готова да бъде домакин тази година на среща в рамките на "Процеса Акаба", като се надяваме тя да бъде придружена от визита на Негово величество краля на Йордания Абдула II." Инициативата е стартирана от крал Абдулла II през 2015 г. и включва поредица от международни срещи, насочени към укрепване на сътрудничеството и координацията в борбата с тероризма. 

"Йордания се е доказала като фактор за постигане на мир. Поздравяваме усилията на Йордания и лично на Неговото Величество крал Абдула II за мир и стабилност в Близкия изток. Достъпът до хуманитарна помощ и защитата на всички цивилни трябва да бъдат приоритет. България подкрепя решение на принципа на две държави", заключи вицепремиерът.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега