Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Областният управител на Бургас: Не може да има качествен топъл обяд за 2,60 лв. на ден

Областният управител на Бургас: Не може да има качествен топъл обяд за 2,60 лв. на ден

Пламен Янев отправи предложение до министъра на труда и социалната политика г-жа Иванка Шалапатова за промяна на единичната стойност за храноден за едно лице от целевите групи на „Топъл обяд“ по Програма за храни и основно материално подпомагане.

Областният управител на Бургас Пламен Янев отправи предложение до министъра на труда и социалната политика г-жа Иванка Шалапатова за промяна на единичната стойност за храноден за едно лице от целевите групи на „Топъл обяд“ по Програма за храни и основно материално подпомагане.

Програмата осигурява храна за най-бедните и социално уязвими граждани – възрастни хора с ниски пенсии, самотни и изоставени от близките си възрастни, лица с увреждания и тежки заболявания. За голяма част от тях това е единствената възможност да се хранят с топла храна. Потребителите на програмата в Бургаска област са над четири хиляди души, а в цялата страна около 30 000. От години стойността на храноден на човек е 2.60 лв. без ДДС и не е променяна. Същевременно цените в търговската мрежа за някои от продуктите са скочили в пъти.  За 2.60 лв трябва да бъдат осигурени супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично – десерт. С

умите по програмата се предоставят на общините, които приготвят храната за своя сметка. Те изпитват затруднения и от повишаването на горивата, тъй като доставят топлия обяд директно до домовете на хората в различни населени места. „Цените на пазара отдавна са по-високи от тези, заложени при старта на програмата и не са актуализирани според инфлацията. Невъзможно е за 2.60 лв на ден да се осигури здравословна, разнообразна и питателна храна, затова считам, че сумата трябва да се увеличи поне с 20%“, коментира Пламен Янев. 

Като пример се посочва едно от менютата, от което е видно, че наистина е почти невъзможно в рамките на сегашната стойност за един храноден да се предостави качествена храна. „Една услуга не постига своите цели, ако не е налице и съответното качество към нея. Ние трябва да се стреми към това качество, за да чувстват ползващите програмата реална загриженост от държавата“, допълва областният управител.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега