Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Премиерът Николай Денков: Няма риск от рязък скок на цените на тока

Премиерът Николай Денков: Няма риск от рязък скок на цените на тока

Той изтъкна още, че в закона са предвидени механизми, които могат да бъдат използвани в случай на неблагоприятен сценарий. Допълни и, че Европейската комисия също подготвя механизми, които са свързани с изземване на свръхпечалби от производителите на електроенергия и насочването им към уязвимите групи.

Няма риск от рязко увеличение на цените на електроенергията след излизането на потребителите на свободния пазар. Това заяви министър-председателят Николай Денков. Тази сутрин президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за енергетиката, които регламентират либерализация на пазара за битовите потребители на ток през 2026. Според държавния глава промените създават риск от рязко увеличение на цените на тока за битовите потребители.

"Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Гарантирам го на 100%. Дали ще се увеичат с 2%, може и да се увеличат, но може и да се намалят и то съществено, защото новите технологии, които навлизат, произвеждат много по-евтин ток от този, който ползваме в момента. Проблемът с тях е, че те не работят постоянно, както една ядрена или въглищна централа и затова съвременното производство на енергия изисква да се комбинират базови мощности с други, които произвеждат по-евтин ток, но не постоянно", посочи министър-председателят.

Той изтъкна още, че в закона са предвидени механизми, които могат да бъдат използвани в случай на неблагоприятен сценарий. Допълни и, че Европейската комисия също подготвя механизми, които са свързани с изземване на свръхпечалби от производителите на електроенергия и насочването им към уязвимите групи. Николай Денков напомни още, че според ангажиментите, които България е поела, либерализацията на пазара на електроенергия е трябвало да се случи още преди няколко години.

"Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона, защото първо - това трябва да се направи и второ - налице са механизми, чрез които това няма да създаде проблеми нито за производителите на ток, нито на потребителите.Не мога да си помисля, че за такива сериозни неща някой ще се заиграва със страховете на хората, но като погледнем какво прави опозицията, прави точно това - опитва се да плаши хората. Надявам се, че президентът не е влязъл в този коловоз", каза още Денков.

Източник: БНТ
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега