Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Маргаритов: Пазарът и в празничните дни е сравнително лоялен

Автор: "PoligrafF" , от 18.12.2018 0
В такива периоди потребителите сигнализират най-често за неспазване на сроковете за доставка.

И тази година Комисията за защита на потребителите (КЗП) реализира активна кампания за проверки на пазара в предпразничния сезон. Целта е да се установи има ли или не нелоялни практики и опити за измама на потребителите, както и да информира обществеността за потенциалните опасности, начините да ги избегнем и да им противодействаме.

”Възможно е предлагани за Коледните и Новогодишни празници стоки, които не са били реализирани тогава, да бъдат продавани на още по-ниски цени през януари и февруари. Но и друго може да се случи – да се продават стоки, които до този момент не са били намалявани и да се създаде заблуда у потребителите, че това са стоки на много изгодни цени. Затова съветваме хората да съпоставят цени. Напълно е възможно в условията на свободния пазар някъде някой да продава нещо с намаление и то въпреки това да е по-скъпо, отколкото на друго място, където не е намалено и това да не е непременно нарушение на закона”, предупреди председателят на КЗП - Димитър Маргаритов в ефира на БНТ. 

Маргаритов уточни, че разпространеното у нас понятие „промоция” не е термин от Закона за защита на потребителите. Там съществува т.нар. „съобщение за намаление”, при което търговецът е длъжен да обяви старата цена, на която стоката да е продавана поне един месец, и новата цена, която не може да се продава повече от месец.

”Когато говорим за промоция, се анализира понятие, извикано от пазарната логика. Това обикновено са случаите, когато компаниите представят на пазара своите нови продукти. Понякога твърдят, че цената в началото може да бъде по-изгодна отколкото впоследствие като стандарт, който ще се възприеме за продажбата в бъдеще. По празниците проблемите във връзка с онлайн покупки преди всичко са поради пренатоварването на електронните магазини и особено на куриерските фирми”, каза още Маргаритов. Той посочи, че в такива периоди потребителите сигнализират най-често за неспазване на сроковете за доставка.

„Моят съвет към търговците е да повишат капацитета си в тези дни, за да могат да отговорят на всички очаквания. Ако не могат, нека това да е ясно и с достатъчно сериозна информация да предупредят, че е възможно определени покупки да не бъдат доставени в сроковете, които поначало важат за другите периоди на годината”, добави той.

Председателят на КЗП обобщи, че бързото „изчерпване” на наличностите на най-атрактивните стоки при подобни кампании може да се срещне, както в търговската мрежа, така и при онлайн магазините.

„Когато е много голямо числото на намалението, по-малко са случаите, когато това е вярно. Или по-малко са стоките, за които се прилага този голям процент намаление”, обърна внимание още Маргаритов . Според него уговорката „до” може да се окаже на ръба на закона. „Но, ако в магазина достатъчно ясно е оповестено, че в този сегмент стоките са намалени на 50%, в онзи – на 30%, там има – макар и няколко само, които са на 70%, това би могло да бъде по-скоро вярна и достатъчно надеждно поднесена информация”, обясни той.

Председателят на КЗП уточни, че това са примери за възможни нарушения, но по думите му пазарът е сравнително лоялен към хората, които пазарува в празничните дни.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или