Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски лекари спасиха бебе с тежка вродена пневмония

Бургаски лекари спасиха бебе с тежка вродена пневмония

Специалистите в УМБАЛ "Дева Мария" се борят за живота й в продължение на 40 дни, преди детето да замине за столицата, където бе извършена успешна операция.

Бързата и навременна реакция на бургаски лекари спаси живота на бебе с тежка вродена пневмония. Малката Катерина бе родена с мултикистична дегенерация на бял дроб. Специалистите в УМБАЛ "Дева Мария" се борят за живота й в продължение на 40 дни, преди детето да замине за столицата, където бе извършена успешна операция. 55 дни след рождения си ден, Катерина е у дома, заобиколена от щастливото си семейство.

Катерина се ражда в 38 г.с., след планирано секцио. Радостта на родителите й е огромна - дългочаканата им първородна дъщеря е доносено, изглеждащо съвсем нормално бебе. Още в първите 24 часа обаче тя развива тежък респираторен дистрес синдром, възникнал в резултат на вродена пневмония.

"При пневмонията белият дроб не може да се разгърне и най-малките белодробни участъци (алвеолите) са затлачени с възпалителни секрети. Така се унищожава сърфектанта и това води до слепване на алвеолите и невъзможност за адекватна дихателна функция", обяснява д-р Мария Търнева, началник на Отделението по неонатология.

„Когато видях детето си на другия ден след раждането, беше в много тежко състояние и честно да ви кажа, не вярвах, че ще оживее”, споделя бащата на Катерина Андон Михалев. Съдбата обаче е на друго мнение. Въпреки че вече не е на смяна, д-р Търнева се връща в болницата по спешност, когато й съобщават за състоянието на детето.

"В продължение на 10 дена Катерина беше на масирана, изключително агресивна апаратна вентилация, не сме щадели сърфактант, направихме трикратно инсуфлиране. В хода на оздравителния процес, при контролна рентгенография, бяха диагностицирани булозни промени в десния бял дроб, което наложи разширяване на диагностичното мислене в посока вродена аномалия - мултикистична дегенерация на белия дроб", допълва опитният неонатолог.

Лекарите не щадят информация и през цялото време представят реалното състояние на детето пред родителите му. Въпреки уплахата, те продължават да се борят, заедно с малката Катерина. След 40 дни интензивно лечение в Неонатологичното отделение на УМБАЛ "Дева Мария", семейството заминава за столицата, където бебето е приведено в детска хирургия на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов”.

"В „Пирогов” я гледаха много лекари. Казаха, че това, което е направено първите десет дена, е било животоспасяващо. Прибрахме си я у дома на 55-я ден след раждането, но тя е герой! Геройски понесе цялото лечение и операцията. Дъщеря ни е родена с късмет и попадна на специалисти, за да оцелее!", коментира майката Добрина.

Катерина е най-тежкият случай на доносено бебе, с тежка патология, което лекуват специалистите в Отделението по неонатология на Университетска болница „Дева Мария” в последните три години. Историята обаче има щастлив край за семейството на Катерина.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега