Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Единен координационен център би помогнал в борбата с "двойния стандарт"

КЗП: Единен координационен център би помогнал в борбата с "двойния стандарт"

Понякога може да се затрудни един национален правоприлагащ орган да направи необходимото.

Предприетите инициативи отзасегнатите от „двойния стандарт“ при потребителските стоки държави ипредставените след извършените анализи доказателства за разликите всъдържанието на групи продукти у нас и в Западна Европа събудиха в достатъчнастепен активността на ЕК и тя направи две много значими крачки.

Първо,предложението – като елемент от новия пакет за промени в потребителскотозаконодателство – това да бъде посочено като нарушение, за което ще бъдатналагани санкции. И второ, заделянето на значителен финансов ресурс запродължаване на изпитванията и тестванията и на други най-често срещани напотребителския пазар продуктови групи, за да се установят дълбочината напроблема и областите, в които да се акцентира. Комисията за защита напотребителите (КЗП) е кандидатствала за таковафинансиране, за да може съвместно с други институции да се направят съответнитетестове в акредитирани лаборатории и работата по темата да продължи. Това посочи Димитър Маргаритов в ефира на БНТ.

Председателят на КЗП бекатегоричен, че националните контролни органи във всяка държава трябва давършат своята работа на терен. Но той подкрепи идеята за създаване на единенкоординационен център за решаване на проблема с „двойния стандарт“.

„В повечетослучаи става въпрос за трансгранични спорове и мултинационални компании. Понякогаможе да се затрудни един национален правоприлагащ орган да направинеобходимото, за да може съответният нарушител, дори когато новотозаконодателство стане факт, да понесе справедлива санкция“, изтъкна Маргаритов.Според него наличието на координационен механизъм ще даде възможност да сеобменят данни, да е ясно, че информацията е напълно релевентна, а оттам – и дабъдат взимани решения за наличието на нарушения, включително и за полагащия се размерна санкциите във всеки отделен случай.   

Ако някой производител си енаправил труда да проучи какъв е специфичният вкус на определени групи хора отразлични региони и въз основа на това изготви продукти, които да задовалят тезипотребности, няма нищо лошо, смята Маргаритов.

„Въпросът е това да не стане оправданиеда бъдат сложени различни съставки и същата марка на продукт, който се продавана 30 пазара“, подчерта той. И изрази мнение, че подобен подход трябва да емного ясно мотивиран със съответните проучвания и анализи, а модифицираниятпродукт да се продава под друга търговска марка. Продуктите под утвърдени маркитрябва да се предлагат навсякъде с едно и също съдържание. В противен случайпроизводителите спекулират с доверието на потребителите.   

Маргаритов потвърди, че в КЗП постъпвати жалби, които касаят качеството на хранителните продукти. Доколкотозаконодателството позволява на този етап, Комисията се е произнасяла по няколкослучая, свързани с храни и с проблеми от подобно естество. Той припомникампанията от миналата година, при която след масирани проверки с Агенцията побезопасност на храните се установи, че на потребителите са предлагани като„сирене“ т.нар. „имитиращи продукти“. Друг пример е случаят с група продукти, коитобяха рекламирани като „детски“ с цел родителите да ги припознаят катопо-полезни, а анализът на съдържанието им не установи разлики от обикновенитебез такива наименования.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега