Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Правата на потребителите трябва да са гарантирани и на е-пазара

КЗП: Правата на потребителите трябва да са гарантирани и на е-пазара

"В последните години нашето общество узрява все повече за това, че търгуването в Интернет не е толкова опасно".

"В последните години нашето общество узрява все повечеза това, че търгуването в Интернет не е толкова опасно".Това заяви Димитър Маргаритов,председател на Комисията за защита напотребителите (КЗП), в ефира на БНТ, часове преди началото на кръгламаса на тема: "Информационнитетехнологии – в полза на потребителите".

По думите му, повишаващото се доверие на българина ясно личи, ако разгледаме публикуваната наскоро статистика на „Евростат”, която показва, че вече над 1,3 млн. потребители у нас търгуват в интернет и реализират оборот от над 400 млн. лв. на година. Важно е обаче пазарът да е сигурен, а правата на потребителите да са гарантирани както "офлайн", така и "онлайн".  

"Основните права на потребителите са правото на информация за стоките и условията на сделките, на безопасни стоки, на рекламация за дефектни стоки, право на отказ в 14-дневен срок при онлайн търговията. Тези няколко и техните производни права създават гръбнака на потребителската защита. Гражданите трябва да знаят, че ги притежават и да ги отстояват. А ние – институциите, сме призвани да им помагаме", коментира още Маргаритов. 

Комисията еизключително активна особено в последните две години в залавянето и забранатана нелоялни търговски практики, включително в онлайн пространството. Презминалата година в около 70% от разгледаните по планирани кампании или посигнали на граждани случаи по повод съмнения за нелоялни практики се е потвърдило,че такива са налице.

"Това не би трябвало да стряска потребителите и те дамислят, че на всеки ъгъл ги дебне някаква опасност. Става дума за по-засиленконтрол в последните години по отношение именно на нелоялните търговскипрактики", коментира председателят.  

Маргаритов посочи, чев усилията правата на потребителите да бъдат защитени КЗП си партнира и с другиконтролни органи и институции, които имат компетенции в различни сектори наикономиката.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега