Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 15 000 български ученици се обучават у дома

Над 15 000 български ученици се обучават у дома

Броят на учениците, които се обучават у дома, представлява около 2% от всички.

15 145 български деца и младежи се обучават у дома. Ученици в самостоятелна форма има във всички градове и във всички класове. 9 369 са гимназистите, които не посещават училищните часове. Прогимназистите в самостоятелна форма са 4 817, а най-малките - 679.  Това показват данните на МОН, пише в-к "Сега".

Броят на учениците, които се обучават у дома, представлява около 2% от всички. Броят на децата и младежите в самостоятелна форма намалява. През миналата година от вкъщи са се образовали 20 00 ученици, или близо 3%.

Причините за това едно дете да се обучава у дома, вместо да посещава училище, са различни. До 2016 г. в самостоятелна форма можеха да се обучават даровитите деца, както и тези със здравословни проблеми. По новия училищен закон домашното образование е разрешено на практика за всеки, който пожелае.

Основният проблем, който противниците на домашното обучение изтъкват, е липсата на критерии, които да оценяват условията, които домашната среда предлага на детето/младежа. Родителят е задължен да представи програма за развитие на детето, която да съдържа избраните методи на обучение, примерно разпределение на темите и списък на избраните познавателни книжки и учебни помагала. Отвъд тези изисквания обаче семейството е свободно да избира методите за обучение.

Самостоятелната форма на обучение включва изпити за определяне на годишни оценки по предметите от училищния учебен план. Контролът се осъществява всеки учебен срок. Няма обаче правило, което да задължи родителят да върне детето в класната стая, ако то не покрива минималните изисквания на просветното ведомство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега