Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Полезна информация за охраната на международните летища у нас

Полезна информация за охраната на международните летища у нас

Вижте какво трябва да знаете за сигурността и охраната по аерогарите.

В услуга на тези, на които предстои пътуване, от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи публикуваха полезна информация за охраната, процесите по гарантиране на сигурността и проверките за безопасност.

Обща информация:

При посещение на международно летище на територията на Република България паркирането пред и в близост до терминалните сгради не е позволено. В случай че водач на автомобил желае да паркира на територията на комплекса, това може да стане на паркингите, обособени за целта от летищния оператор.

Важно е пътуващите да имат предвид, че на летищата няма обособени места за съхранение на багаж и не е разрешено оставането на багаж без надзор. За гарантиране на собствената и безопасността на околните пътниците не трябва да се съгласяват да наблюдават багажа на непознати.

Охраната на международните летища в Република България се осъществява от полицейските служители на Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Аерогари.

Проверки на самоличност и условия за преминаване през държавната граница: 

Граничните полицаи, в изпълнение на правомощията си по Закона за МВР, извършват гранични проверки. Те представляват система от последователни действия и организационни мерки по отношение на всяко лице, преминаващо през държавната граница. Целта е установяване на самоличност, наличието на необходимите условия за преминаване през държавната граница и липсата на мерки, ограничаващи движението му през границата на Република България.

За малолетните и непълнолетни български граждани, които отпътуват от страната непридружавани от родителите/родител, граничните полицаи изискват писмено съгласие (декларация) за пътуване от отсъстващия/отсъстващите родител/и, попечител, настойник - български гражданин. Подписът в документа следва да е заверен от компетентен орган по Закона за нотариусите и нотариалната дейност или с апостил.

Преди предприемане на пътуване е важно родителите или придружителите на малолетни и/или непълнолетни да проверят валидността и редовността както на документите за пътуване, така и на придружаващите документи, удостоверяващи съгласието на родителите, настойниците или попечителите. Придружителите представят за гранична проверка оригинал на документа за съгласие на родителите за пътуване или съдебен акт, с който се разрешава напускане на страната. Копие от съответния документ остава за съхранение на ГКПП. 

Проверки за сигурност на заминаващите:

Летищният оператор осъществява проверките за сигурност на всички заминаващи пътници. При извършването им се спазват правилата и процедурите, описани в европейското и националното законодателство.

Преди началото на пътуването, всеки пътник е длъжен да се запознае със списъка на предметите, забранени за превоз в пътническата кабина и товарното помещение на самолета. Подробен списък може да бъде намерен на сайта на всяко летище и авиокомпания.

Пътуващите и техният ръчен багаж са обект на проверка както за забранени за превоз по въздуха предмети, така и за количествата пренасяни течности, аерозоли и гелове.

Преминаването през пункта за проверка за сигурност протича в следната най-обща последователност:
§ отделно представяне пред служител на сигурността на летището на пренасяните мобилни,  електронни и електрически устройства и течности;
§ отделно представяне пред служител по сигурността на летището на всички метални предмети, намиращи се в облеклото: монети, ключове, колани с метални катарами и др.;
§ сваляне на всички връхни дрехи (якета, сака и др.);
§ сваляне на обувките, по преценка на служителя по сигурността;
§ преминаване на ръчния багаж и изброените предмети през конвенционално рентгеново устройство;
§ преминаване на пътника през рамков металдетектор;
§ извършване на допълнителна физическа проверка и проверка с други технически средства.

Всеки регистриран багаж е обект на проверка с технически средства.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега