Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Приравняват кредитите във франкове към сумата, на която са отговаряли в лева

Приравняват кредитите във франкове към сумата, на която са отговаряли в лева

На практика това означава, че потребителят ще трябва да върне същата сума, която би дължал и в случай, че е взел заема в евро или в лева.

Постигнатото споразумение с една оттрите банки, отпуснали ипотечни кредити в швейцарски франкове на българскиграждани, на практика означава, че потребителят ще трябва да върне същата сума,която би дължал и в случай, че е взел заема в евро или в лева. Това обяснипредседателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритовв ефира на Дарик.

"Ако в един и същи момент, напримерпрез 2007 г., Вие сте взели ипотечен кредит в лева да речем за 80 000 лв.,а аз съм взел за същия размер левова равностойност във франкове, съгласноусловията на споразумението след 25 години и вие, и аз трябва да сме върналиедна и съща сума на банката”, разясни Маргаритов.

Той посочи, че преди години банкитеса предоставили такива кредити на потребители, без достатъчно добре даакцентират върху обстоятелството, че кредитополучателят носи целия риск оттова, че тази не толкова обичайна за България валута би могла да претърпи резкиколебания в курса.

"Това, което ние решихме да направими в това се състои същността на споразумението, е да се постараем давъзстановим справедливостта. Нека видим самите потребители как ще реагират, покакъв начин те ще се възползват или не. Ако, разбира се, се окаже, че нашитеизчисления не са точни – но това е математика, така че не допускам да сатолкова неправилни – винаги можем да водим иска. Освен това, колективнитеискове с другите две банки продължават и точно тук може би ще се види, че в изминалитедесет години и най-вероятно в следващите десет съдебните производства няманай-добре да решат въпроса на хората, въпреки че се създават подобни фалшивиочаквания", коментира председателят на КЗП.   

Маргаритов обобщи, че студентскиятпразник е преминал без много нарушения от гледна точка защитата напотребителските права.

"Мними туроператори се опитваха да предлагат пакети заизкарване на празника, без да имат регистрация и договор с хотелите. Това криерискове, защото поемат ангажимент, който впоследствие не могат да изпълнят. Нотези няколко случая бяха по-скоро екзотика, като цяло празникът преминаспокойно", посочи той.

Във връзка с пазаруването ипътуванията за предстоящите празници комисията вече е засилила своетоприсъствие. Един от акцентите са т.нар. временни Коледни базари, където савъзможни различни нарушения, включително и предлагане на опасни стоки.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега