Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Светило в детската ортопедия извърши сложна операция в МБАЛ "Дева Мария"

Светило в детската ортопедия извърши сложна операция в МБАЛ "Дева Мария"

Методичният ръководител на Ортопедично отделение в МБАЛ "Дева Мария" - Акад. проф. д-р Борислав Владимиров извърши успешна операция в бургаското здравно заведение. В последния ден на месец август специалистът приложи оперативна интервенция на луксация на тазобедрена става на дете на 1 година и 8 месеца. Операцията продължи 3 часа.

Методичният ръководител на Ортопедично отделение в МБАЛ "Дева Мария" - Акад. проф. д-р Борислав Владимиров извърши успешна операция в бургаското здравно заведение. В последния ден на месец август специалистът приложи оперативна интервенция на луксация на тазобедрена става на дете на 1 година и 8 месеца. Операцията продължи 3 часа.

Дисплазията е недоразвитие на тазобедрената става. Луксацията е най-тежката степен на дисплазията. Лечението на това състояние е много трудно, много травматично, с големи рискове за развитието на ставата. Операцията представлява много сложна процедура по наместване на ставата.

Луксация на тазобедрената става може да се установи при ехография на новороденото първите месеци след раждането. При определяне риска от луксация се препоръчва профилактика на състоянието. Поставянето на профилактични гащи, още при установяване на проблема, може да предотврати това. Профилактиката е много по-проста, отколкото лечението.

При всяка такава висока степен на луксация, родителите трябва да има готовност за общо три операции. Първата операция е за наместване на ставата. Веднага след това се проследява задържането й.

Предстоят още две операции. Втората е за центриране на главата на бедрената кост. Последната - трета операция е за оформяне покрива на ставата. Периодът между трите операции  е според случая – центрирането може да се наложи до 4-5 месеца, а последната операция може да се наложи до 17 години след това. Престъпен пропуск тук е повиването на детето.

“Майката с голямо достойнство ми обясняваше как го е повивала. В България се правят в семейства с по-упорити традиции – баби се налагат на снахите и повиват бебетата. А това е забранено в Европа от около 1960 година. По този начин се намалява, почти изчезва този проблем“, коментира акад. проф. д-р Борислав Владимиров.

„Тези операции се правят в една до две годишна възраст и то на запуснати случаи. Защото децата започнаха да се отглеждат по правилен начин. Такива операции за цяла България се правят 2-3 в годината. За 5 години, откакто съм тук, това е втората луксация, която намествам оперативно в Бургас“, сподели Акад. проф. д-р Борислав Владимиров.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега