Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Десетки щъркели умирали всеки ден заради електрически жици край Бургас

Десетки щъркели умирали всеки ден заради електрически жици край Бургас

За това алармират природолюбители в социалните мрежи.

Десетки щъркели умирали всеки ден заради електрически жици край Бургас, алармират природолюбители в социалните мрежи. Полска организация установи преди година с поставени предаватели, че около водоемите, откъдето минава миграционният път Виа Понтика, най-много птици губят живота си, предава bTV. Освен мъртви в района има и много ранени птици, които не могат да отлетят.

"Щъркелите кацат на жиците, но разстоянието между тях е малко и като разперят крила се допитат до друга жица и дават на късо и падат безжизнени на земята. Вечер под стълбовете има десетки щъркели които изчезват през нощта. Предполагам, че диви животни ги изяждат. И така до следващата вечер когато ситуацията се повтаря", пише фотографът Васил Василев, който публикува снимки с накацалите птици.

"Това са местата, където електропреносната мрежа минава ниско до земята или места, където птиците традиционно се струпват в много големи количества. Редовно се подават сигнали за този проблем, има някакви опити за решаването на проблема чрез поставяне на изолатори на стълбовете", казва Ивайло Димчев, орнитолог към БАН.

С няколко вида устройства електроразпределителното дружество EVN обезопасява жиците, но още не са поставени на всички стълбове. Едно от решенията е кабелите да бъдат положени под земята, но това е много скъпа и трудоемка операция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега