Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Новият еврорегламент включва и възможности за колективни обезщетения

КЗП: Новият еврорегламент включва и възможности за колективни обезщетения

Това предвижда законодателният пакет, предвиждащ реформи на четири европейски директиви.

Т. нар. "Нов договор за потребителите" - законодателният пакет, предвиждащ реформи на четири европейски директиви, с които се цели защита на европейския потребител и елиминиране на двойните стандарти, включва и възможностите за колективни обезщетения при претърпени вреди от т.нар. ситуации на масова вреда. Това коментира председателят на КЗП - Димитър Маргаритов в ефира на БНТ.

„Неправителствена организация може да води от името на доста широк кръг потребители един иск пред съда и да докаже, че в резултат на неправомерно поведение на търговеца всички те са претърпели сходна вреда и всеки един от тях има право на парично обезщетение. Всеки засегнат потребител може да се възползва от това решение и да предяви своите претенции към търговеца, за да може той да го обезщети в зависимост от вредите”, разясни Маргаритов.

Засегнати са и т.нар. „безплатни услуги”, свързани с предоставянето на възможност за регистриране на електронни пощи, акаунти, ползването на облачни пространства и т.н., за които понякога се оказва, че не са съвсем безплатни.

"Обикновено предоставяме свои лични данни и въз основа на тях администраторите могат да ни съставят профил, след което да получаваме различен тип рекламни съобщения, базирани на нашите интереси, на поведението ни в социалните мрежи и т.н.", коментира Маргаритов.

"Новите правила ще дават възможност на потребителите – точно както, когато си купуват стоки онлайн – в срок от 14 дни след регистрирането на своя акаунт, да заличат своето участие и да „върнат” обратно тази услуга, която някой им предлага, макар и безплатно. Това е съвсем справедливо, защото информацията, която ние предоставяме, може да се окаже много по-ценна, отколкото парите, които плащаме за стоките, които си купуваме", заключи той.

Че новият законодателен пакет добавя и текстове, които на пръв поглед са в полза на търговците, но те всъщност запълват липсващата до момента яснота  по някои практически въпроси, които създават условия за потребителски спорове. Например, кога започва да тече 14-дневният срок за връщането обратно на парите при упражнено право на отказ? Кога стоката е само пробвана, кога е употребявана?

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега