Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП установи още една брокерска фирма с претенции за комисионна без сделка

КЗП установи още една брокерска фирма с претенции за комисионна без сделка

Комисията за защита на потребителите е установила още една фирма за недвижими имоти, изискваща от клиентите комисионна без да има сделка с тях. Това съобщи председателят на Комисията - Димитър Маргаритов днес. Този път, обаче, фирмата сключвала с клиентите си договор за оглед с допълнителна клауза.

Комисията за защита на потребителите е установила още една фирма за недвижими имоти, изискваща от клиентите комисионна без да има сделка с тях. Това съобщи председателят на Комисията - Димитър Маргаритов днес. Този път, обаче, фирмата сключвала с клиентите си договор за оглед с допълнителна клауза.

Припомняме Ви, че преди седмица комисията съобщи, че голяма агенция за имоти е обвързвала клиентите си със задължение за изплащане на комисионно възнаграждение в размер на 3% от стойността на сделката, но не по-малко от 1000 евро без ДДС дори когато те решат да закупят от друго лице огледания чрез въпросната фирма имот.

Новият случай е на друга агенция, която сключва с клиентите си договор за оглед. По силата на този документ, ако по време на действието му или в срок от 12 месеца след прекратяването му, те или свързано с тях лице придобие предложен от въпросната фирма имот, ще дължат комисионна 3% от стойността на сделката.

Тъй като в този случай става въпрос за сключване на договор, а законодателството предвижда свобода на договаряне според волята на страните, дотук нарушение няма. Нарушение е това, че агенцията предявява претенции към клиентите си за същата комисионна и ако закупят от друго лице обект, който не е предмет на сключения договор за посредничество, но се намира в същата сграда.

Следователно, в този казус става дума за разширително тълкуване на клаузата, което е недопустимо. Купувачът не е изпаднал в неизпълнение на договора си с търговеца, просто е упражнил правото си да не закупи предложения му от него имот.

Продължават проверките на КЗП по курортите. Само в сферата на туристическия продукт отначалото на годината са извършени над 5 000 проверки,като в 8-9% от случаите са установени нарушения от различен тип.

"Съветваме потребителите да внимават и за опасни стоки. Говорим заразлични плувни принадлежности, предназначени за децата. Върху стокитезадължително трябва да бъде обозначено, че има определени условия, при които тесе използват", обясни Маргаритов. Той каза още, че върху стока трябва даима инструкции за употреба и да бъде изписано съответствието със стандарти забезопасност. Вчера Маргаритов съобщи пред БНР, чекомисията е забранилавноса до отстраняване на нередностите на голямо количество плажни артикули –самонадуваем парашутен барбарон.

„Освен удобно легло или диван на плажа иликрай басейна, той може да представлява и опасност, ако не се използва попредназначение. За момента сме спреливноса на този артикул, тъй като търговецът не е осигурил предупредителнатаинформация, че тези стоки не бива да се ползват от деца, тъй като биха представлявалириск, а също така и че не трябва да се употребяват във вода, като се имапредвид, че повечето надуваеми стоки по презумпция се ползват във вода”,коментира още Маргаритов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега