Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Маргаритов: "Абонаментните капани" могат да засегнат и българските потребители

Маргаритов: "Абонаментните капани" могат да засегнат и българските потребители

Над 3,5 млн. европейци страдат от т.нар. „абонаментни капани” и всеки от тях губи средно по 115 евро.

"Припримамливи оферти на онлайн търговци с ниски цени или бързи срокове задоставка, трябва да бъдем особено внимателни, когато натискаме бутоните"Съгласен съм", "Приемам общите условия" и т.н., защото в тяхможе да се съдържат различен тип уловки, включително от "абонаментникапани", които да Ви обвържат по-дългосрочно". За това предупреди  председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) ДимитърМаргаритовв ефира на БНР.

Поводза коментара е проведено в шест европейски държави проучване на шведска агенцияпо поръчка на Европейския потребителски център – Швеция, което показва, че над3,5 млн. европейци страдат от т.нар. „абонаментни капани” и всеки от тях губисредно по 115 евро.  

"Ставадума за примамливи оферти, с кликването върху които Вие несъзнателно сеабонирате за нещо, което не желаете и тези „СПАМ комуникации” всъщност водят дотам, че при посочване на данни за Ваши платежни инструменти, абонаментитезапочват да вървят и след определен период от време Вие разбирате, че макар ида не сте купували нищо, само заради това, че сте с включили в група затърговия, заплащате ежемесечно някаква сума", обясни Маргаритов.

По думите му, в момента това явление не е особено популярно у нас, но е възможно в скоро време да се превърне в проблем за родните потребители, тъй като пазарът се отваря, а българинът започва все повече да пазарува онлайн.

"От резултатите на това проучване се вижда, че и в държавикато Скандинавските страни, Белгия, Австрия също се оказва, че хората са достадоверчиви, възприемат подобни „капани”, без да си дават сметка, че в някакъвмомент се оказва, че сравнително голяма сума без тяхно знание и желание еизточена от картите им. В този смисъл въпросът за доверието е по-сериозен инадскача границите на държавите. В случая ние говорим за онлайн потребление,което винаги може да съдържа трансграничен елемент", добави той.  

"Невинагиразширенията на съответните интернет адреси с кратките наименования надържавите, например .de или .uk означава, че този търговец е базиран всъответната държава. Възможно е само да е регистрирал домейна си там. Така, чедопълнителните данни за това къде е базирана фирмата и останалата важнаинформация трябва да се търси", каза още Маргаритов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега