Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Маргаритов: Капаните на "Черния петък" могат да бъдат преодолени

Маргаритов: Капаните на "Черния петък" могат да бъдат преодолени

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), очерта най-често срещаните тактики и заблуди, които търговците използват в навечерието на Коледните празници.

"Капаните на "Черния петък" могат да бъдат преодолени с рационално поведение", заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). В ефира на bTV той очерта най-често срещаните тактики и заблуди, които търговците използват в навечерието на Коледните празници.

Една от тях е "фалшивия Черен петък" - потребителят е привлечен с оферти или брошури, намясто в магазина установява, че тези стоки ги няма, но след като вече е там, сикупува нещо друго, което не е чак толкова изгодно. Маргаритов разкри и друга схема на заблуда приподобен род кампании – когато отстъпкитеса реални, но на практика безпечалба за потребителя.

"Някои по принцип продават по-скъпо и дори данаправят истинско намаление, е възможно да се окаже, че на друго място същатастока може да бъде намерена по-евтино дори и да не е намалена. Затова съветвамепотребителите да сравняват оферти наразлични търговци, особено онлайн това е доста лесно и бързо", препоръча Маргаритов.  

Анонсите забомбастични намаления също са успешнатактика за привличане на повече клиенти. „Когато на витрината виждате едниогромни проценти, но в самия обект се оказва, че само 5-6 или десет артикула се продават с такива намаления, аостаналите – почти без или с много по-малки, това е нарушение”, категоричен бе Маргаритов.  

„Намаление внамалението” е още един трик, койтотърговците прилагат във връзка с анонсирането на големия процент. Първоначалнообявяват малко намаление и след товавърху него наслагват друго и анонсират целия процент. Например към -20%добавят -50% и казват ето тази рокля е намалена със 70%. Това не е така, тъйкато тя не е продавана на старата цена достатъчно дълго време”, разяснипредседателят.  

При все по-широко навлизащия и в електронната търговия„Черен петък” най-често срещаният трик е т.нар. „техническа грешка”. По такъв начин онлайн търговците се опитватда се оправдаят, когато са анонсирали някакво намаление, а след това или не сапредоставили намалението, или стоката не е могла да бъде натоварена вкошницата, или не са я доставили на клиента си.

Маргаритов предупреди, че при подобни широкомащабни кампании евъзможно да се появят и мними търговци.Той обясни, че обикновено те съществуват ден-два в онлайн пространството,приемат поръчките, а след като получат сумите от авансовото плащане, изчезват итрудно могат да бъдат открити. Затова той посъветва потребителите внимателно дапроучат кой стои зад този анонс, има ли координати за връзка, какви мненияобменят в социалните мрежи тези, които са пазарували от даден търговец.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега