Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Блинкен: България е ключова в усилията за защита на Черноморския регион, Източния фланг на НАТО

Блинкен: България е ключова в усилията за защита на Черноморския регион, Източния фланг на НАТО

Държавният секретар на САЩ специално благодари за помощта, която България оказва на Украйна, демонстрирайки по този начин лидерство, което е важно за сигурността и стабилността в целия Черноморски регион, съобщиха от правителствената пресслужба.

"България е изключителен партньор за САЩ, за Европа. Виждаме, че това се проявява всеки ден по най-различни начини.". Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, с когото се срещнаха днес в Мюнхен премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. На срещата присъстваха също министрите на финансите и отбраната Асен Василев и Тодор Тагарев. В хода на разговора, продължил по-дълго от предвиденото, беше поставен акцент върху сътрудничеството на България и САЩ в сферите на отбраната и ядрената енергетика. Отбелязан беше процесът на модернизация на българските въоръжени сили с оглед на закупената нова техника – машините „Страйкър“ и изтребителите F16 Block 70. "Продължаваме да задълбочаваме интеграцията между България, Европейския съюз и НАТО", отбеляза Антъни Блинкен. Държавният секретар на САЩ специално благодари за помощта, която България оказва на Украйна, демонстрирайки по този начин лидерство, което е важно за сигурността и стабилността в целия Черноморски регион, съобщиха от правителствената пресслужба. 

"България е ключова страна в усилията за защита на Черноморския регион, Източния фланг на НАТО", заяви от своя страна министър-председателят акад. Николай Денков. В началото на разговора с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен премиерът изтъкна, че настоящите проблеми могат да бъдат използвани като възможности за развитие на региона и за позиционирането на България и на НАТО по начин, който ще осигури стабилност. "Ние сме много ангажирани и затова сме тук с Мария Габриел - за да работим заедно там, където България принадлежи – в структурите на Европа и на НАТО, като надежден партньор", заяви акад. Денков. Министър-председателят специално благодари за подкрепата на САЩ, когато Русия спря газовите доставки за България. "Бяхте там, за да ни помогнете и можем да разчитаме един на друг и в бъдеще", добави акад. Денков. 

Борбата срещу дезинформацията също беше във фокуса на разговора, като бяха обсъдени възможностите за допълнителна координация на усилията в тази посока. Премиерът акад. Денков акцентира още върху развитието на коридора Юг – Север, от гръцките пристанища, през България към Румъния, Украйна, Молдова. "Това са задачи, които от една страна изискват сериозни инвестиции, от друга са много важни както за икономическото, така и за отбранителното развитие на региона", категоричен беше министър-председателят. По време на срещата беше обсъдена и темата за борбата с трафика на хора и на стоки с двойна употреба. 

След срещата министър-председателят акад. Николай Денков коментира новината за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. 


Премиерът акад. Денков: Смъртта на Навални е тъжна новина, която показва защо е важно да ценим демокрацията От години...

Публикувахте от Министерски съвет на Република България в Петък, 16 февруари 2024 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега