Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Търговците във временните базари по-лесно се изкушават да не спазват закона

КЗП: Търговците във временните базари по-лесно се изкушават да не спазват закона

Капани при празничното пазаруване има и в Интернет, коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

"Впериода на подготовката за предстоящите през декември празници на много места вцентралните зони на по-големите градове се откриват щандове и временнитърговски обекти, които имат  в известнастепен характера на амбулантна търговия. В тях за кратък период от време сепредлагат тематични стоки, някои от които могат да бъдат опасни", коментирапредседателят на Комисията за защита напотребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на Нова телевизия.   

Маргаритовприпомни, че комисията е установявалаи забранявала продавани именно във временниобекти различни опасни артикули заукраса и декорация като коледни свещи под формата на плодове или натипичните символи на тези празници. Причината е, че от тях особено при игра отдеца лесно могат да се отделят части или елементи, които да бъдат погълнати итова да доведе до инцидент. Има и случаи на предмети с остри и режещиповърхности.

"Нека хората, когато пазаруват от временни обекти, тъй като тампоначало и търговците са по-склонни да се изкушават да не поематотговорностите, които законът им вменява, внимателно да подбират това, коетокупуват", апелира той. Председателятпредупреди и за нелоялни търговски практики при предпразничнотопазаруване:

- Когато се анонсирапроцент намаление, без да са направени специални уговорки, би трябвалопреобладаващата част от стоките да бъдат намалени с този процент. Акоконстатираме, че той се отнася за много ограничен кръг от стоки, това енелоялна практика, която санкционираме;

- При намаленияот порядъка на -70%, можем да станем свидетели и на друг трик – т.нар."намаление в намалението". Търговецът е продавал дадена стока с някакъв процентотстъпка, след това сваля още малко цената и кумулира двата процента. Това не ечестно, защото намалението следва да енаправено от последната цена, на която е продавана стоката;

- Привличанена клиенти в обектите чрез масоворекламиране на атрактивни продукти на изгодни цени, които са в малки количества или изобщо не сезареждат. Когатоотидете в магазина се оказва, че елхатас размер 1,50 м за 30 лв. е свършила и затова ще трябва да си купите елха1,80 м на много по-различна цена.

Капани припразничното пазаруване има и в Интернет.При отминалата кампания „Черен петък” експертите на КЗП установиха изкуствено завишени цени непосредствено преди анонсирането наотстъпките.

"Оказа се, че на самия „Черен петък” имаше стоки, които сепродават с намаление, но по-скъпо, отколкото през миналата седмица. Например,стоката е струвала 100 лв., два дни преди кампанията цената се вдига на 130лв., обявен е даден процент отстъпка и след приспадането му стоката е по-скъпа,отколкото е била преди десетина дни", поясни председателят. Тезислучаи обаче не са масови и в комисията няма много сигнали.

"Хората наблюдават,особено тези, които пазаруват по-често, какво е движението на цените и не могатда бъдат толкова лесно заблудени. Но има и такива, които се предоверяват и очакватда пазаруват по-изгодно при тези кампании, затова нашите проверки щепродължат", заключи Маргаритов.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега