Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мария Габриел: Mобилизираме 1 милиард евро като част от приноса на ЕС в борбата срещу Covid-19

Мария Габриел: Mобилизираме 1 милиард евро като част от приноса на ЕС в борбата срещу Covid-19

Научни работници и иноватори от всички страни работят ежедневно за намирането на ваксина и лечения и трябва да бъдат подкрепени с всички възможни средства. Според нея, само с глобални действия и координация може да се постигнат максимално бързо успехи в борбата срещу коронавируса.

Днес Европейският съюз и международни партньори поставиха началото на  кампания за набиране на 7,5 милиарда евро за разработване на ваксина срещу COVID-19, лечение и диагностика. Българският еврокомисар Мария Габриел имаше ключова роля в мобилизирането на средства от страна на ЕС, които са в размер на 1 милиард евро. 

„Отговорът на днешната пандемия минава през науката. Ще успеем да се справим трайно с вируса тогава, когато разработим ваксина и лекарства против него. Европа може да допринесе значително за този успех. Тук работят едни от най-добрите компании и научни изследователи - хората, които в рамките на цялостната екосистема ще подпомогнат успешния път от развойна дейност до производство и разпространение на ваксина. Гордея се, че световноизвестните български спортисти Стефка Костадинова и Григор Димитров приеха поканата ми и подкрепиха кампанията със силни послания. Ще има и други до 23 май, когато ще обявим резултатите от инициативата", коментира Мария Габриел. 

По думите й, наблюдаваме безпрецедентно международно усилие. Научни работници и иноватори от всички страни работят ежедневно за намирането на ваксина и лечения и трябва да бъдат подкрепени с всички възможни средства. Според нея, само с глобални действия и координация може да се постигнат максимално бързо успехи в борбата срещу коронавируса. 

Комисар Мария Габриел бе част от екипа, който под ръководството на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен организира инициативата и направи тази безпрецедентна мобилизация на световно ниво. На 7,5 милиарда евро са оценени нуждите за финансиране на научноизследователски дейности в три основни области -  ваксина, лечение и диагностика. Във всяка от тези три области е определен водещ партньор, който ще осигурява координацията на действията. Ще се използват единствено утвърдени на световно ниво съществуващи структури и партньорства. Например в областта на разработването на ваксина, водеща роля ще има Коалицията за иновативна подготвеност за епидемии (CEPI - Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), а за тяхното производство и разпространение Глобалният алианс за ваксини и имунизации (GAVI - Global Alliance for Vaccines and Immunization). 

„Днес правим решителна стъпка към намирането на ваксина срещу коронавируса. Ключовите думи са мащаб, скорост, солидарност. Мащаб – защото трябва да идентифицираме на световно ниво кои са най-добрите технологии и решения, които ще доведат до успех. Скорост – защото става въпрос за най-ценното – опазване на човешки живот. И солидарност – защото с днешната инициатива показваме, че сме научили грешките от миналото и ще осигурим достъп на всички до ваксините и леченията, които ще се реализират с помощта на днешната инициатива. Това, което предстои до обявяването на резултатите на 23 май, е да се достигне безпрецедентно ниво на международно сътрудничество, гласът в защита на науката и хората да бъде ясен и единен, и да осигурим прозрачност по отношение на средствата“, заяви още българският еврокомисар Мария Габриел.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега