Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общински съветници предлагат да се поставят гнезда за щъркели

Общински съветници предлагат да се поставят гнезда за щъркели

Община Бургас да изработи десет метални конструкции (гнездови платформи) за бели щъркели. Точките на гнездата ще бъдат посочени от представители на Регионалния исторически музей, Българско дружество за защита на птиците и Регионална Инспекция по околната среда и водите. Това предлагат в докладна записка общинските съветници от ГЕРБ Тодор Колев, Стефан Колев, Калояна Живкова и председателят на Комисията поопазване на околната среда, земеделие и храни д-р Георги Митев.

Община Бургас да изработи десет металниконструкции (гнездови платформи) за бели щъркели. Точките на гнездата ще бъдатпосочени от представители на Регионалния исторически музей, Българско дружествоза защита на птиците и Регионална Инспекция по околната среда и водите.Това предлагат в докладна запискаобщинските съветници от ГЕРБ Тодор Колев, Стефан Колев, Калояна Живкова ипредседателят на Комисията поопазване на околната среда, земеделие и храни д-рГеорги Митев.

Вносителите залагат като краен срок на изпълнение 8 април т.г.Белият щъркел е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството,плодородието и щастието. Според народните вярвания той е свещена птица и носи щастиеи късмет на дома и селото, където гнезди. Щъркелът е единствената едра птица,която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова той еедин от най – чувствителните индикатори за състоянието на средата, коятообитаваме и ние хората.

Съветниците прилагат становище от доц.д-р Светла Далкачиева, която обръща внимание, че според последното националнопреброяване на белия щъркел от 2015 г. на територията на община Бургас има 61гнезда. Много от тях са рискови, защото саразположени върху електрически стълбове , сухи дървета, комини и т.н. Затоваспециалистите препоръчват монтирането на изкуствени гнездови платформи. Тепредпазват гнездата на птиците от една страна, а от друга привличат нови двойкида гнездят в района. Доц. Далакчиева отбелязва, ченай-подходящо е гнездовите платформи да се поставят в близост до вечесъществуващо гнездо.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега