Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Как Китай посреща Лунната Нова година

Как Китай посреща Лунната Нова година

Дракони, фойрверки, фамилни събирания и суеверия – Китай се подготвя за Лунната Нова година, или както ние я наричаме – Китайската Нова година. През 2014-а празникът се пада на 31-ви януари. Подготовката за пъстрия празник вече започна. Ето какво представлява посрещането на годината:

Дракони, фойрверки, фамилнисъбирания и суеверия – Китай се подготвя за Лунната Нова година, или както ниея наричаме – Китайската Нова година. През 2014-а празникът се пада на 31-виянуари. Подготовката за пъстрия празник вече започна. Ето какво представлявапосрещането на годината:

Като начало, не можем дане споменем, че реално Китай ще посрещне 4711-тата година от своя календар,която ще премине под знака на Дървения кон. Същото летоброене използват и в Кореа,Виетнам, Япония и др.

Любопитната подробност е, че празникът „Нова година“ потези ширини продължава цели 15 дни. През това време, по-суеверните спазватопределени правила, а всички се радват на фестивални забавления и специалнитрадиции.

Една от тях еобикалящите дракони и фойерверките, чиято цел е да прогонят злите духове. Въввръзка с Годината на Коня, празникът ще включва и залагания в конни надбягванияи конни паради.

Естествено, празникътвключва задължително и семейството. Огромни потоци от хора вече пътуват къмродните си места, за да се съберат с фамилията за празниците. Странно или не, вКитай е разпространена традицията да се „наемат“ половинки, които нежненитемомичета да представят на майки и баби, за да избегнат критичните погледи напо-възрастните членове на семейството. „Гаджето под наем“ върви от около 100 донад 1000 долара. В тази цена са включени целувка по бузата и държане на ръце.

Целият празник преминавас неизменното присъствие на червения цвят и златото. Народните поверия гласят,че червеното носи просперитет и гони таласъмите. Това не е единственотосуеверие, свързано с Нова година.

В първия ден по-стриктните азиатци неизхвърлят боклука по време на честванията, тъй като вярват, че така сиизхвърлят късмета. Поради същата причина не се пере или чисти. Третият ден пъкбил опасен за взаимоотношенията. Заради това било желателно човек да избягвасъбирания с приятели и роднини. На седмия ден се организира един общ,всенароден рожден ден. Така де, празникът е посветен на рождението на всеки единчовек.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега