Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Маргаритов: Недопустимо е SMS-ите на кирилица да се таксуват по-скъпо

Маргаритов: Недопустимо е SMS-ите на кирилица да се таксуват по-скъпо

КЗП разглежда случая в посока нелоялна търговска практика.

"За мен е недопустимо вдържавата, която е родина на тази азбука, на която пишат 300 милиона души, ниеда се оправдаваме по-скъпото таксуване на такъв тип SMS-и с технически причини. Товаозначава, че ако напишете на латиница един по-дълъг поздрав по случай празник,Вие ще го изпратите с един SMS,а ако е на кирилица – с два или три". Така коментира казуса с тройно по-скъпите кратки текстови съобщения при използване на кирилица председателят на КЗП - Димитър Маргаритов.

В действителност SMS-ите на български излизат по-скъпо, тъй като има различно ограничение за допустимия брой символи на латиница и кирилица. Стандартното съобщение е от 160 знака. Ако е написано на кирилица обаче ограничението е 70 знака и така един SMS се таксува двойно и тройно. Повечето телефонни апарати посочват това при набиране на съобщението в секцията, където се отчита броя на символите.

Макар това явление да е факт от зората на мобилните услуги у нас, разгневени потребители в социалната мрежа Facebook превърнаха стария проблем в актуална тема. А сигнал за случая бе подаден до Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита от дискриминация. КЗП разглежда случая в посока нелоялнатърговска практика.

"Дори да допуснем,че поради технически причини, което също трябва да бъде доказано, този проблемне може да бъде решен толкова лесно, то потребителите трябва да бъдатинформирани много ясно и категорично за това обстоятелство, за да не се допускада бъдат ощетявани, защото искат да пишат на родния си език", добави Маргаритов в ефира на BG On Air.

Що се отнася до случаяс предплатените карти на единия оттрите телекома, Маргаритов посочи, че мобилният оператор е променил регламента без да уведоми клиентите си. "Вече задължението за потребителя е на всеки три месеца да внасяопределена сума, дори и да не е изговорил наличната. Не го ли направи, губивсичко и не може да ползва активно пакета”, обясни началникът на КЗП и посочи, че това е услуга, която се ползва приоритетно от уязвими социални групи – по-възрастните хора, по-малките потребители.

Тази практика сериозно ги е засегнала, има десетки жалби в комисията, а някои гражданиса разбрали за промяната едва след като вече са били лишени от услугата. От няколко годинипо силата на закона всички договори с общи условия трябва да са изписани сточно определен шрифт, каза още Маргаритов.

По повод очакванитепо-високи сметки за тока порадиниските температури през януари председателят припомни, че всеки, който сесъмнява в коректността на начислените суми, може да подаде жалба преддоставчика. Докато тече разглеждането й потребителят не е длъжен да заплащафактурата, а търговецът няма право да спира предоставянето на услугата.

"В последните тригодини жалбите нарастват, коетоозначава, че потребителите са активни. Това влияе на поведението на търговците. Те започват да изпитват респектне само от контрола и санкциите на институциите, но и от това, че самите хорареагират и понякога това е достатъчно един търговец сам да се поправи", завършиМаргаритов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега