Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Област Бургас се включва в ученето през целия живот

Област Бургас се включва в ученето през целия живот

Област Бургас е една от 6-те области в страната, в които пилотно се създава областна координационна група за учене през целия живот.

Област Бургас е една от 6-те области в страната, в които пилотно се създава областна координационна група за учене през целия живот. В състава й влизат представители на общините в областта, Регионален инспекторат по образование, двата университета в града, директори на професионални гимназии, статистическата служба, представители на читалищата и НПО, синдикатите.

Сред задачите на екипа ще бъде да анализира състоянието на сектора за учене навъзрастни на областно и национално ниво, да изготви анализи на причините за отпадане на учащи от образователния процес ида формира политики за включванетоим обратно в системата на образованието.

Групата ще има за предмети да осигури възможности за развитие на хората, които имат определена степен наобразование, но не работят по специалността си. Това ще се случва чрезосигуряване на различни преквалификации, които да водят до заетост,  отговаряйки на нуждите на пазара на труда.

По време научредяването на областната координационна група присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-областниятуправител доц. д-р Севдалина Турманова, която е и областен координатор за ученена възрастни, Валентина Дейкова – национален координатор  и ръководител на Проекта „Националнитекоординатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, покойто се случват и инициативите, началникът на образователния инспекторат в Бургас Виолета Илиева.

"Образованието, заедно съсздравеопазването и сигурността,  е единот трите най-важни стълба за развитието на една държава. Институциите са длъжнинепрекъснато и безотказно да търсят и осигуряват работещи механизми, чрез коитовсички отпаднали от процеса на образование да бъдат мотивирани да се върнат.Динамичното време, на което сме съвременници, непрекъснато ни показва, челипсата на адекватно обучение води след себе си негативни последици за обществата.Това не бива да се допуска, а тенденциите трябва да бъдат променени бързо. Убеден съм, че с експертнияпотенциал на всички включени в групата това може да се случи", коментираЧолаков.

На събитието беше представено състоянието насектора за учене на възрастни по основните показатели за развитие наобразованието и обучението на възрастни в България. Разисквани бяха конкретнипредизвикателства, които съществуват в Бургаска област. Функциите на областнитегрупи ще отразява от една страна модела на структуриране и функциониране наНационалната координационна група за учене през целия живот, а от друга ще бъдеочертан специфичния профил на заинтересованите страни във всяка област.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега