Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Абумелих: Ролята на НПО-та в здравеопазването е важна

Абумелих: Ролята на НПО-та в здравеопазването е важна

„Обществото и всички ние ценим много усилията, които полагате за хората с онкологични заболявания. Работата ви е мисия, защото с уменията си, с професионализъм и съпричастност, вие спасявате всъщност следващите хора, които се изправят пред тези страшни заболявания. Едно е да говориш и съчувстваш по тази тема, съвсем различно е да си го преживял, както са част от вас, затова ролята ви е основна“.

„Обществото и всички ние ценим многоусилията, които полагате за хората с онкологични заболявания. Работата ви емисия, защото с уменията си, с професионализъм и съпричастност, вие спасяватевсъщност следващите хора, които се изправят пред тези страшни заболявания. Едное да говориш и съчувстваш по тази тема, съвсем различно е да си го преживял,както са част от вас, затова ролята ви е основна“.

Това заяви народниятпредставител и член на парламентарната комисия по здравеопазване от ГЕРБ СемирАбумелих в Бургас. Той участва в национална конференция по проблемите на рака,която се провежда в Бургас.  Във форумаучастват 17 неправителствени организации от цялата страна, които помагат нахора с онкологични заболявания. Организатор на събитието е Сдружение „Онкоболнии приятели” - Бургас. В него взеха участие още д-р Лорис Мануелян зам-кмет поздравеопазване в община Бургас, Мая Казанджиева- директор Дирекция „Социалнидейности, здравеопазване и спорт” към Община Бургас, д-р Дечев- управител наКонсултативния онкологичен център, Цонка Тодорова, председател на „Онкоболни иприятели“.

Депутатът обсъди с аудиториятаздравно-осигурителните права на онкоболните в България, както и други аспектиот системата на здравеопазване у нас. Той приветства община Бургас в посокаработата с неправителствени организации, свързани не само с онкологичнитезаболявания, както и усилията на местата власт да предоставя все по-качественимедицински услуги. Семир Абумелих посочи Бургас като пример за работещи моделив здравеопазването и НПО, които трябва да се разпространят в цялата страна.  

„Парламентарната комисия поздравеопазване заседава всеки четвъртък и моето предложение към всички вас е врамките на този форум да упълномощите и излъчите един ваш представител, койтода присъства на заседанията. Поемам това като ангажимент. Така, на място, щеможете да кажете своето мнение, предложения и критики. Смятам, че е наложителнода имате представител в парламента, тъй като до този момент такъв липсва“,сподели бургаският депутат от ГЕРБ. Той обсъди с присъстващите и основниаспекти от дейността на здравната комисия, както и предстоящи предложения запромени в Закона за здравното осигуряване.

„Очаква се от 2016 г. да има  два основни стълба, които ще осигуряват финансиране за българските граждани. От една страна това са здравните вноски от месечните възнаграждения, а от друга ще има допълнително здравно застраховане. Започваме стъпки в посока потребителят (пациентът) да знае на кого дава парите си и за какво, колко качествена услуга ще получи. Трябва да има ясно взаимодействие между него, здравните заведения и системата като цяло. Предстои да предложа на първо четене и промени в посока качествено обслужване на пациентите и възможност за оплакване, ако не е доволен от предоставената услуга, така че да не заплати за нея, ако има установени нарушения“, допълни още Семир Абумелих.

Като пример за подобен механизъм в здравеопазването той посочи Австралия, където жителите 15 дни след посещение при личния лекар получават чек,за да заплатят използваната услуга, но ако имат основателни възражения не заплащат за нея. „Всеки ще може да коригира системата, да се стига до бърза обратна връзка и подобряване на отношението между лекар и пациент. Настоящото правителство работи в посока по-голяма прозрачност на НЗОК. Лично моето мнение и предложение е  всеки месец да се публикува какво е платила НЗОК на всяка болница.

Не трябва да забравяме и за лекарите, във всяка една цивилизована и демократична държава те са елитът на обществото и трябва да бъдат уважавани, но и ценени освен професионално и като адекватно заплащане“.  Към народния представител имаше и много въпроси в рамката на дискусията от представителите на неправителствените организации.  Националната конференция се организира във връзка с реализиране на проект „Заедно срещу рака”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в българия по ФМ на ЕИП 2009-2014г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега